Magelhaense Wolken

LMC en SMC


Algemeen

In het zuidelijk halfrond zijn de Magelhaense wolken te zien: 2 kleine begeleiders, satellietstelsels, van het Melkwegstelsel.

De Grote Magelhaense wolk (Large Magellanic Cloud LMC) bevindt zich in het sterrenbeeld Goudvis (Dorado); de Kleine Magelhaense wolk (Small Magellanic Cloud SMC, NGC 292) in het sterrenbeeld Toekan (Tucana), halverwege de heldere ster Achernar en de zuidelijke hemelpool.

De wolken zien eruit als kleine, losgeraakte stukjes Melkweg... 

De Magelhaense wolken zijn kleine, onregelmatige sterrenstelsels op afstanden van 163000 en 200000 lichtjaar. LMC heeft een massa van ca 10 miljard zonsmassa’s; LMC is met ongeveer 6,5 miljard zonsmassa’s kleiner en lichter.Belangrijkste kenmerken

Zie video hierboven.

Interessante objecten in de Magelhaense Wolken

NGC 2070, 30 Doradus: Tarantulanevel

Cosmic Reef met NGC 2020, NGC 2021...

NGC 1760, LMC 11: Bean Nebula (zie video hoger)

NGC 1955 (zie video hoger)

Mythologie & Geschiedenis

Doordat de Magelhaense wolken met het blote oog te zien zijn, werden ze eeuwen geleden al waargenomen door de inheemse bevolking van Australië en enkele eilanden in de Grote Oceaan.

De eerste vermelding van deze wolken is van Abd-al-Rahman Al Sufi in het jaar 964 in zijn Boek over de vaste sterren. Europese schippers zagen de wolk mogelijk voor het eerst in de middeleeuwen, en gebruikten deze toen voor navigatie. Portugese en Nederlandse zeelieden noemden de Magelhaense wolken ook wel Kaapwolken. 

Toen de Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magelhaen (1480-1521) in 1519 rond het zuidelijkste punt van Zuid-Amerika vaarde, zag hij aan de nachtelijke sterrenhemel 2 grote, grillige gevormde nevelvlekken, die sindsdien de Magelhaense wolken worden genoemd. 

Opnames

Opname bovenaan (& onderaan meer gedetailleerd) werd met een Canon 700D en Samyang 16mm lens gemaakt in Twizel, Nieuw-Zeeland. 12 opnames van 20s bij ISO3200 werden gecombineerd met AstroPixelProcessor en verder verwerkt in Photoshop CC. Je kan tevens duidelijk de sterren en nevels van de melkweg zien, links van LMC en SMC.

© Copyright 2021 Nachthemel.be - All Rights Reserved

This website was created with Mobirise