Nachthemel.be is de webpagina van Jan Scheers

Amateur astrofotografie

Van jongs af aan was ik gefascineerd door alles wat met ons zonnestelsel, het heelal en ruimtevaart in het algemeen te maken had. Als student, en ook in mijn professionele leven, hebben exacte wetenschappen en technologie me altijd het meest geïnteresseerd. Voor mij combineert astronomie zowat alles: fysica, (bio)chemie, geologie, technologie... en je kan er nog over filosoferen ook!

In 2015, nog vrij recent dus, schafte ik mijn eerste telescopen aan, vnl. voor visuele waarnemingen van maan, planeten en de meest courante nachtobjecten.

In 2017 begon astrofotografie mijn interesse te wekken, gefascineerd door zovele mooie maan, planeten en deepsky beelden (denk maar aan Hubble-opnames) uit boeken, tijdschriften en websites, sociale netwerken... Sindsdien heeft de microbe van astrofotografie me goed te pakken als hobby!

In 2018 werd ik actief lid van de werkgroep astrofotografie en spectroscopie van de A. Pien Volkssterrenwacht in Gent. Dit heeft me veel geholpen en geïnspireerd om me verder te ontwikkelen met astrofotografie. Een aanrader voor allen die actief met astronomie of met astrofotografie wensen bezig te zijn: sluit je aan bij een volkssterrenwacht, of laat je daar deskundig informeren vooraleer veel apparatuur aan te schaffen...

In 2018 werd ook gestart met de facebook-pagina "Nachthemel Drongen", waarin astro- en nachtfoto's worden getoond & wordt geïnformeerd over actuele gebeurtenissen in astronomie of ruimtevaart.

Sinds 2018 wordt ook gebruik gemaakt van de state-of-the-art volautomatische sterrenwachten van Slooh om remote astrofoto-opnames te maken. Vanaf einde 2019 werd - in eerste instantie via de Volkssterrenwacht A. Pien - ook het telescopen-netwerk van Telescope Live worden gebruikt, wat prachtige mogelijkheden en opnames oplevert!
(link naar werkgroep webpagina).

En zo werd - midden 2020 tijdens de Corona-crisis - deze nieuwe webpagina nachthemel.be opgestart! 

In 2021 werd, met succes, een Engelstalige Instagram-account Nachthemel.be gestart.

Meeste afgewerkte opnames zijn ook in Astrobin terug te vinden: link

De meeste opnames in deze website zijn remote-opnames, gebruik makend van het Telescope Live telescopen-netwerk. Telescope Live biedt heel wat datasets aan van interessante deep-sky objecten tegen bijzonder gunstige tarieven. Hier wordt eveneens dankbaar gebruik van gemaakt in deze website. Iedereen kan zich gratis aanmelden bij Telescope Live en gedurende een proefperiode gebruik maken van hun diensten: voor meer info zie Telescope.Live website.

Ben je ook zo gefascineerd en verwonderd door de nachthemel, de maan, kometen en meteorieten, de planeten van ons zonnestelsel, de melkweg met haar vele miljarden sterren, het immense heelal… ?

Hoop jullie alvast via deze website wat mee te laten genieten van de wonderbaarlijke schoonheid van de "nachthemel"!

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Designed with ‌

Mobirise