LMC

Grote Magelhaense Wolk

Mobirise

LMC - Grote Magelhaense Wolk

In het zuidelijk halfrond zijn er bij heldere nachten steeds 2 vage "wolken" te zien: dit zijn de "Magelhaense Wolken", genoemd naar de Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magelhaen.
De Grote Magelhaense Wolk is een dwergsterrenstelsel dat deel uitmaakt van deze Magelhaense Wolken.
Het is een satellietstelsel van de Melkweg en wordt sterk door de zwaartekracht van de Melkweg beïnvloed.

Algemeen:
Object: LMC
Naam: Grote Magelhaense Wolk (Large Magellanic Cloud SMC)
Magnitude: 0.9
Schijnbare afmeting: 10° 75’ x 9° 17’
Afstand: 163000 lichtjaar
Diameter: 14000 lichtjaar
Massa: 10^10 zonmassa's
Coördinaten:
• RA: 5h 23m 34'
• DEC: -69° 45’ 22"


De Grote Magelhaense Wolk (Large Magellanic Cloud, LMC) is een onregelmatig sterrenstelsel en (ondertussen) een satelliet van de Melkweg.
De Grote Magelhaense Wolk behoort tot de Magelhaense wolken. Met een afstand van ongeveer 163000 lichtjaar is de Grote Magelhaense Wolk het op twee na dichtst bij de Melkweg gelegen sterrenstelsel. De Grote Magelhaense wolk heeft een massa die gelijkstaat aan ongeveer 10 miljard keer de massa van de Aardse zon, waarmee het sterrenstelsel 1/100 van de massa van de Melkweg heeft. De diameter van de Grote Magelhaense Wolk is 14000 lichtjaar. De Grote Magelhaense Wolk is het op drie na grootste sterrenstelsel in de Lokale Groep (na Andromeda stelsel M31 en Driehoekstelsel M33).

Hoewel de Grote Magelhaense Wolk bekendstaat als een onregelmatig sterrenstelsel (volgens de Hubble-classificatie), bevat het toch enkele prominente balkvormige structuren in het centrum. Mogelijk was het sterrenstelsel ooit een balkspiraalstelsel. De huidige onregelmatige vorm komt vermoedelijk door interactie met de Melkweg en de Kleine Magelhaense Wolk.
Zoals veel onregelmatige sterrenstelsels is de Grote Magelhaense Wolk rijk aan gassen en stof. Verder vindt er stervorming plaats (de paars-rode HII-zones in de opnames).

Hoe waar te nemen:
De Grote Magelhaense Wolk is alleen zichtbaar vanaf het zuidelijk halfrond en vanaf de lagere breedte van het noordelijk halfrond. Vanaf de Aarde gezien ligt de Grote Magelhaense Wolk in het sterrenbeeld Goudvis (Dorado), op de grens van Tafelberg (Mensa). Het is zeer makkelijk met het blote oog te herkennen: het mapje en de breedbeeld-opname van LMC onderaan tonen de locatie en hoe je het kan zien.

Foto-opnames:
Foto bovenaan (en eerste hieronder) werd gemaakt m.b.v. de Nikon 200 F/2 telescoop & FLI ML16200 camera van Telescope Live in El Sauce Observatory, Chili.
Totale belichtingstijd 80 minuten met 2 sub-frames van 600s met elke filter (LRGB).

De tweede opname toont LMC, met de Tarantulanevel (NGC 2070) meer gedetailleerd, gemaakt met de Officina Stellare RH200 telescoop en FLI ML16200 camera van Telescope Live in El Sauce Observatory, Chili.

De derde opname werd gemaakt mbv. Takahashi FSQ106ED refractor en FLI PL16803 camera van Telescope Live in Heaven's Mirror Observatory, Australie.
Totale belichtingstijd slechts 120 minuten. 8 subs van 300s met elke filter (LRGB). 

De overzichtsfoto van de Magelhaense wolken werd vanuit Twizel, Nieuw-Zeeland getrokken in december 2019 met een Canon 700D en Samyang F2/16mm lens (20s opnames bij ISO3200).

Alle processing met AstroPixelProcessor en Photoshop CC met AstroPanel 4.2, Topaz Sharpen AI en Franzis Denoise Projects 3 plug-ins.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Designed with ‌

Mobirise.com