NGC 6559

Stervormingsgebied in Sagittarius

Mobirise

NGC 6559

NGC 6559 is een stervormingsgebied op een afstand van ongeveer 5000 lichtjaar van de aarde, in het sterrenbeeld Boogschutter (Sagittarius), en toont zowel emissie- (rood) als reflectiegebieden (blauwachtig).

Algemeen:
Object: NGC 6559 (IC 4685, LBN 28)
Naam: -
Magnitude: NA
Schijnbare afmeting: 11’ x 10'
Afstand: 5000 lichtjaar

Diameter: NA
Coördinaten:
• RA: 18h 09m 57s
• DEC: -24° 06’ 23" 


NGC 6559 is een nevel van gas en stof op een afstand van ongeveer 5000 lichtjaar van de aarde, in het sterrenbeeld Sagittarius (Boogschutter). Het gloeiende, geïoniseerde gebied is relatief klein - slechts een paar lichtjaren in doorsnede - vergeleken met de honderd lichtjaar grote, beroemde buur, de Lagunenevel (Messier 8)

Het gas in de wolken van NGC 6559, voornamelijk waterstof, is de grondstof voor stervorming. Wanneer een gebied binnen deze nevel genoeg materie verzamelt, begint het onder zijn eigen zwaartekracht ineen te storten. Het centrum van de wolk wordt zo steeds compacter en heter, totdat thermonucleaire fusie begint en een ster wordt geboren. De waterstofatomen vormen samen heliumatomen, waarbij energie vrijkomt die de ster doet schijnen.

Deze schitterende hete jonge sterren die uit de wolk worden geboren, stimuleren het waterstofgas dat nog steeds om hen heen in de nevel aanwezig is. Het gas straalt deze energie vervolgens opnieuw uit, waardoor de gloeiende draadachtige rode wolk ontstaat die dichtbij het midden van de afbeelding te zien is. Dit object staat bekend als een emissienevel.

Maar NGC 6559 is niet alleen gemaakt van waterstofgas. Het bevat ook vaste stofdeeltjes, gemaakt van zwaardere elementen, zoals koolstof, ijzer of silicium. De blauwachtige vlek naast de rode emissienevel toont het licht van de recent gevormde sterren dat wordt verstrooid - in veel verschillende richtingen gereflecteerd - door de microscopisch kleine deeltjes in de nevel. Dit type object, dat bij astronomen bekend staat als een reflectienevel, lijkt meestal blauw omdat de verstrooiing efficiënter is voor deze kortere golflengten van licht.

In gebieden waar de nevel erg dicht is, blokkeert het stof het licht erachter volledig, zoals het geval is voor de donkere geïsoleerde plekken en bochtige lanen aan de linker- en rechterkant van het beeld. Om door de wolken te kijken naar wat erachter ligt, zouden astronomen de nevel moeten observeren met langere golflengten die niet zouden worden geabsorbeerd.

De Melkweg vult de achtergrond van de afbeelding met talloze gelige oudere sterren. Sommige lijken vager en roder vanwege het stof in NGC 6559.

Hoe waar te nemen:
NGC 6559 is een nevel in het sterrenbeeld Boogschutter. Het bevindt zich dicht bij de hemelevenaar en is als zodanig in bepaalde tijden van het jaar ten minste gedeeltelijk zichtbaar vanaf beide halfronden.
Vanuit België kan je het het best waarnemen met een grotere telescoop (vanaf 8") in de zomermaanden - kijk hiervoor 1,4° ten oosten van de bekende Lagunenevel (M8).
Mapje onderaan toont de locatie van NGC 6559.

Op de breedbeeldopname van M8 en de Trifidnevel M20 kan je NGC 6559 eveneens goed herkennen: zie hier. Zo zie je makkelijk de oostelijke positie van NGC 6559 t.o.v. M8. (in 2de opname onderaan zie je NGC 6559 boven de Lagunenevel M8 gepositioneerd)

Foto-opnames:
Opname bovenaan (en eerste hieronder) werd gerealiseerd met de Planewave CDK24 telescoop en FLI PL16803 camera van Telescope Live in El Sauce Observatory, Chili

Totale belichtingstijd 420 minuten.
HaRGB 10:12:10:10 subs van 600s met elke filter. (De H-alpha data werd gemixed in het R-kanaal en deels in het Lum-kanaal)

De tweede opname onderaan werd met de ASA500N telescoop en FLI PL16803 camera van Telescope Live vanuit El Sauce Observatory in Chili, gemaakt. 
Totale belichtingstijd 160 minuten.
LRGB 6:3:3:6 subs van 600s met elke filter. Dataset Scotty Bishop.

De derde SHO-opname onderaan van NGC 6559, samen met M8 en M20, werd gerealiseerd met de Takahashi FSQ-106ED refractor van Telescope Live in Heaven's Mirror Observatory, Chili.
Dit is een zogenaamde Hubble kleurenpalette opname, gerealiseerd door gebruik te maken van 3 smalband-filters (SHO) die quasi enkel het licht van geïoniseerd waterstof, zuurstof en zwavel doorlaten. 
Totale belichtingstijd 240 minuten. 8 subs van 600s met H-alpha, 3 subs van 600s met SII en OIII. 

In deze SHO-opname is NGC 6559 de bovenste, centrale nevel. Daaronder kan je de Lagunenevel M8 herkennen en rechts ervan de Trifidnevel M20.

Processing met AstroPixelProcessor en Photoshop CC met AstroPanel 4.2, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI en Franzis Denoise Projects 3 plug-ins.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Designed with ‌

HTML Builder