NGC 6188

Fighting Dragons of Ara

Mobirise

Fighting Dragons of Ara - NGC 6188

NGC 6188 is een emissienevel in het zuidelijke sterrenbeeld Altaar (Ara). Het hemelobject ligt ongeveer 4000 lichtjaar van de Aarde verwijderd en werd op 15 april 1836 ontdekt door de Britse astronoom John Herschel.
De donkere nevels kan je met wat inbeeldingsvermogen als drakenklauwen zien.

Algemeen:
Object: NGC 6188 
Naam: Fighting Dragons of Ara
Magnitude: 5,2
Schijnbare afmeting: 20’ x 12'
Afstand: 4000 lichtjaar

Diameter: 300 lichtjaar
Coördinaten:
• RA: 16h 40m 05s
• DEC: -48° 47’


De donkere vormen met heldere, scherpe randen zijn tientallen lichtjaren lang. Dit zijn eigenlijk donkere wolken van stof en gas (zogenaamde absorptienevel) die achtergrondsterren verbergen. De materie in deze donkere wolken kunnen ook verder zorgen voor nieuwe stervormingsgebieden.
NGC 6188 is dus een stervormende nevel die zijn vorm krijgt door zware, jonge (blauwe) sterren die zich daar een paar miljoen jaar geleden hebben gevormd. Die spectaculaire structuren in de rode nevelgloed worden immers veroorzaakt door de sterrenwind en intense ultraviolette straling van deze sterren. De “recente” stervorming werd zelf waarschijnlijk veroorzaakt door sterrenwind en supernova-explosies van vorige generaties massieve sterren, die het moleculaire gas ophaalden en samendrukten.

De blauwe sterren bovenaan de drakenklauwen-nevel maken deel uit van een open sterrenhoop die als NGC 6193 worden aangeduid: zie sterrenmapje onderaan.

De bipolaire nevel onderaan, NGC 6164 en NGC 6165, wordt het "draken-ei" genoemd.

Hoe waar te nemen:
NGC 6188 is niet te zien vanuit Belgie en makkelijkst te zien in het zuidelijk halfrond. Je kan het makkelijkst oriënteren via de open sterrencluster NGC 6193 (zie mapje onderaan) die met het blote oog zichtbaar is. Het UV-licht van de blauwe sterren (type O) uit deze open cluster zorgen o.a. voor de nevelstructuren in NGC 6188.

Foto-opnames:
Opname bovenaan en eerste hieronder werd gemaakt met de Officina Stellare RH200 telescoop met FLI ML16200 camera van Telescope Live vanuit El Sauce Observatory in Chili.
Dit is een zogenaamde Hubble kleurenpalette opname, gerealiseerd door gebruik te maken van 3 smalband-filters (SHO) die quasi enkel het licht van geïoniseerd waterstof, zuurstof en zwavel doorlaten.
Deze opnames vertonen gedetailleerde nevelstructuren en geven ons ook informatie over de samenstelling van de nevel. In deze SHO-opname kan je het geïoniseerde waterstofgas herkennen aan de goud-koperachtige tinten. De blauwe kleuren in de nevel stemmen overeen met geïoniseerd zuurstof, de rode met geïoniseerd zwavel.
Totale belichtingstijd 150 minuten. 5 subs van 600s met elke filter (SII, H-alpha en OIII).
Deze opname werd op 20 mei 2021 geselecteerd als AAPOD (Amateur Astronomy Photo of the Day). Zie link naar AAPOD.

Tweede opname  hieronder werd met de ASA500N telescoop en FLI PL16803 camera van Telescope Live vanuit El Sauce Observatory in Chili, gemaakt. 
Totale belichtingstijd 150 minuten. 5 subs van 600s met elke filter (SII, H-alpha en OIII).

Derde SHO-opname onderaan werd gerealiseerd met de Takahashi FSQ-106ED refractor van Telescope Live in Heaven's Mirror Observatory, Chili.
Totale belichtingstijd 120 minuten. 4 subs van 600s met elke filter (SII, H-alpha en OIII).

Vierde remote-opname in normale LRGB-kleuren werd gemaakt met de Planewave CDK17 (17”) telescoop van Slooh in La Dehesa, Chili.
Totale belichtingstijd ongeveer 48 minuten. LRGB 27:26:26:25 in subs van 50s (L-filter) en 20s (RGB-filters)

Processing met AstroPixelProcessor en Photoshop CC met AstroPanel 4.2, Topaz Sharpen AI en Franzis Denoise Projects 3 plug-ins.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Created with ‌

Offline Website Software