M11

Wild Duck Cluster

Mobirise

M11 - Wild Duck Cluster

Messier 11 (M11), ook bekend als de Wild Duck Cluster, is een rijke, compacte open sterrencluster in het zuidelijke sterrenbeeld Scutum.

De Wild Duck Cluster heeft een schijnbare magnitude van 6,3 en bevindt zich op een afstand van 6200 lichtjaar van de aarde.
M11 wordt verondersteld ongeveer 220 miljoen jaar oud te zijn. M11 verwijdert zich van ons met een snelheid van 22 km/s. Het heeft de aanduiding NGC 6705 in de NGC-catalogus.

De Wild Duck Cluster is de verste open cluster die in de Messier-catalogus wordt vermeld en die met het blote oog zichtbaar is.
De cluster bevat ongeveer 2900 sterren, waardoor het een van de dichtst bevolkte open sterrenhopen is die we kennen.
Het is ook één van de meest compacte clusters en verschijnt als een ruitvormige vlek in een verrekijker. De heldere sterren van de cluster vormen een V-vormige driehoek waarvan gezegd kan worden dat het lijkt op een zwerm eenden wanneer het wordt waargenomen in een kleine telescoop: zo kreeg M11 zijn bijnaam...

M11 is het makkelijkste terug te vinden in de nachthemel via het sterrenbeeld Arend, waar Altair de hoofdster deel uitmaakt van de gekende "Zomerdriehoek". (zie mapjes onder)

Foto bovenaan is een remote opname met de Slooh Planwave CDK17 telescoop in La Dehesa, Chili. Hiervoor werden 15 opnames van 50s met L-filter en 20s met elk van de RGB-filters gebruikt.
Processing met AstroPixelProcessor (APP) en Photoshop CC.
Tweede opname werd met TS 81Q refractor en Canon 750D camera gemaakt vanuit Drongen. Hiervoor werden 20 foto's van 60s verwerkt met AstroPixelProcessor (APP), GIMP en Topaz Denoise.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Designed with ‌

HTML Website Creator