Zomerdriehoek

Een scala aan deepsky objecten

Mobirise

Zomerdriehoek

De zomerdriehoek is een zogenaamd asterisme, patroon van sterren met een vergelijkbare helderheid in een kenmerkende vorm, dat makkelijk kan waargenomen worden bij ons in het noordelijke halfrond in de zomer. De zomerdriehoek wordt gevormd door sterren uit drie afzonderlijke sterrenbeelden.

Drie sterren vormen de driehoek: Deneb, Vega en Altair.

Deneb is van deze 3 het verst van de aarde verwijderd (1412 lichtjaar), en is de helderste ster in het sterrenbeeld Zwaan (Cygnus). Het vormt de staart van de Zwaan. Toevallig is Deneb ook het hoofd van een ander asterisme dat bekend staat als het Noorderkruis, dat zich in Cygnus bevindt.

Vega is de helderste ster van een verder zwak en klein sterrenbeeld, Lyra (de Harp) op slechts 25 lichtjaar van de aarde. Vega is de tweede helderste ster aan de nachtelijke hemel in het noordelijk halfrond, met een lichtkracht van bijna 40x van deze van onze zon (Sirius is de helderste, maar is enkel in de wintermaanden bij ons zichtbaar). Ongeveer 12000 jaar geleden was Vega de “Poolster” (ipv Polaris, de huidige Poolster) vanwege een effect dat precessie wordt genoemd, waarbij de richting van de aarde naar het noorden verandert als gevolg van een “wiebelende” aardas.

Het asterisme wordt afgerond met Altair, de helderste ster in het sterrenbeeld Arend (Aquila). Altair is een van de helderste sterren dichtbij de aarde (op 16,7 lichtjaar, het is de 12de helderste ster vanop aarde).

Er zijn verschillende mooie deepsky-objecten die zich binnen de grenzen van de zomerdriehoek bevinden, waaronder:
- De Ringnevel (M57) ten zuidoosten van Vega
- De Halternevel (M27) in het sterrenbeeld Vulpecula, halverwege tussen Deneb en Sadr, de ster die het midden van het Noorderkruis markeert in Cygnus sterrenbeeld.
- De dubbelster Albireo ligt zowat in het midden van de zomerdriehoek en is een van de mooiste dubbelsterren aan de hemel. Deze dubbelster kan men makkelijk zien (resolve – “oplossen”) in een telescoop bij lage vergroting. De helderste ster is geel en staat in schril contrast met de zwakkere, blauwe metgezel.
- De Sluiernevel maakt deel uit van een supernovarestant en is op donkere nachten te zien langs de oostelijke vleugel van Cygnus met een grote verrekijker of telescopen met grote FOV (field of view – breedbeeld).
- De “wild duck” cluster M11, bij de staart van het sterrenbeeld Arend. Omdat dit sterrenbeeld zich ook langs de Melkweg bevindt, zijn er veel sterren en clusters te zien wanneer je het gebied met een verrekijker bekijkt. 

Opname bovenaan (& onderaan meer gedetailleerd) werd met een Canon 700D en Samyang 16mm lens gemaakt in Drongen. 20 opnames van 15s bij ISO1600 werden gecombineerd met AstroPixelProcessor en verder verwerkt in Photoshop CC. Je kan zelfs de melkweg onderscheiden (onderaan de foto hadden we te maken met lage bewolking)... Alle opnames van deze getoonde deepsky objecten werden met telescopen van Slooh gerealiseerd: zie de webpagina's van die objecten voor meer details.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Made with ‌

Offline Website Creator