IC 1848

Zielnevel

Mobirise

Zielnevel - IC 1848

De Zielnevel (IC 1848) is een zogenaamde emissienevel op ongeveer 7500 lichtjaar afstand in de richting van het sterrenbeeld Cassiopeia.

Algemeen:
Object: IC 1848 (Sh2-199)
Naam: Zielnevel
Sterrenbeeld: Cassiopeia
Magnitude: 12,5 
Schijnbare afmeting: 40’ x 10’ (boogminuten)
Coördinaten:
• RA: 2h 51m 36s
• DEC: +60° 26' 54"


De Zielnevel is een emissienevel, een nevel waarin gas en stof door sterren in de buurt wordt verhit en vervolgens ioniseert. Het is ook bekend onder de naam Sharpless 2-199 . Ook wordt hij soms genoemd naar een van de sterrenhopen in het midden van de nevel, de IC1848. 

De Zielnevel bevindt zich ongeveer 7500 lichtjaar van de Aarde en ligt in Cassiopeia, een sterrenbeeld in de Perseusarm van de Melkweg. Afstanden van nevels zijn makkelijker te berekenen als ze sterrenhopen hebben in het centrum, zoals het geval is bij de Zielnevel en de grotere hartvormige nevel naast hem: de Hartnevel. Samen worden deze twee nevels de 'Hart- en Zielnevel' genoemd. 

Hoe waar te nemen:
De Zielnevel is, net als de Hartnevel, moeilijk visueel waarneembaar. Je hebt een telescoop op een hele donkere locatie nodig om wat nevelstructuren te kunnen zien. De locatie van de Zielnevel in het sterrenbeeld Cassiopeia (herkenbaar aan de helderste sterren in een W-vorm), vind je in de mapjes onderaan.

Foto-opnames:
De opname (bovenaan en eerste hieronder) werd gerealiseerd met een Takahashi FSQ-106ED F3.6 refractor en FLI PL16803 camera van Telescope Live vanuit IC Astronomy Observatory in Oria, Spanje.
Het is een Hubble kleurenpalette opname (of SHO-opname), gerealiseerd door gebruik te maken van 3 smalband-filters (SII, H-alpha en OIII) die quasi enkel het licht van geïoniseerd waterstof, zuurstof en zwavel doorlaten. Deze opnames vertonen gedetailleerde nevelstructuren en geven ons ook informatie over de samenstelling van de nevel. In deze SHO-opname kan je het geïoniseerde waterstofgas herkennen aan de goud-koperachtige tinten. De blauwe kleuren in de nevel stemmen overeen met geïoniseerd zuurstof, de rode met geïoniseerd zwavel.
Totale belichtingstijd ongeveer 330 minuten. Combinatie van 12:10:11 subs van 600s met SII, H-alpha en OIII-filters. 

De tweede SHO-opname is een combinatie van de Hartnevel IC 1805 en de Zielnevel IC 1848, eveneens gemaakt met de Takahashi FSQ-106ED refractor en FLI PL16803 camera van Telescope Live vanuit IC Astronomy Observatory in Oria, Spanje.
Totale belichtingstijd ongeveer 75 minuten. Combinatie van 3:8:2 subs van 300s met SII, H-alpha en OIII-filters.

Processing met Astro Pixel Processor, Photoshop CC met AstroPanel V4.2, Astronomy Tools en Denoise Projects 3 plug-ins.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Made with ‌

Offline Website Builder