IC 1805

Hartnevel

Mobirise

Hartnevel - IC 1805

De Hartnevel (IC 1805) is een zogenaamde emissienevel op ongeveer 7500 lichtjaar afstand in de richting van het sterrenbeeld Cassiopeia.

Algemeen:
Object: IC 1805 (Sh2-190)
Naam: Hartnevel
Sterrenbeeld: Cassiopeia
Magnitude: 6,5 
Schijnbare afmeting: 60’ x 60’ (boogminuten)
Coördinaten:
• RA: 2h 32m 36s
• DEC: +60° 29' 2"


Deze gigantische nevel van stof en gas in de vorm van een hart gloeit helder op in rood licht dat wordt uitgezonden door het meest overvloedig aanwezige element in de nevel, nl. waterstof (H-alpha emissielijnen). De rode gloed en de vorm op grotere schaal zijn beide het gevolg van een kleine groep sterren nabij het centrum van de nevel. Deze jonge, wit-blauwe sterren vormen een open sterrenhoop, Melotte 15 genaamd, waarvan de energetische straling en sterwinden het stof & gas uit de nevel verspreidt en het waterstofgas verhit, ioniseert en vervolgens doet oplichten.

Hoe waar te nemen:
De Hartnevel is moeilijk visueel waarneembaar. Je hebt een telescoop op een hele donkere locatie nodig om wat nevelstructuren van de Hartnevel te kunnen zien. De locatie van de Hartnevel in het sterrenbeeld Cassiopeia (herkenbaar aan de helderste sterren in een W-vorm), vind je in het mapje onderaan.

Foto-opnames:
De eerste opname (bovenaan en hieronder) werd gerealiseerd met de SPA-1-telescoop van Telescope Live, een Takahashi FSQ-106ED F3.6 telescoop met FLI PL16803 camera, gelegen in Almeria, Spanje (IC Astronomy Observatory in Oria).
Het is een zogenaamde HOO-opname waar gebruik wordt gemaakt van smalband-filters (H-alpha en OIII) die quasi enkel het licht van geïoniseerd waterstof en zuurstof doorlaten.
Het kleurbeeld wordt bekomen door H-alpha data in het rode kleurkanaal te gebruiken en OIII data in het groene- en blauwe kleurkanaal: RGB wordt dus ingevuld als HOO.
Deze kleurcombinatie accentueert duidelijk de rode H-alpha emissielijnen in de Hartnevel. 
Totale belichtingstijd ongeveer 530 minuten. Combinatie van 31 subs van 600s met H-alpha en 22 subs van 600s met OIII-smalbandfilter.

De tweede opname is een Hubble kleurenpalette opname. Deze opname wordt gerealiseerd door gebruik te maken van 3 smalband-filters (SHO) die quasi enkel het licht van geïoniseerd waterstof, zuurstof en zwavel doorlaten. Deze opnames vertonen eveneens gedetailleerde nevelstructuren en geven ons ook informatie over de samenstelling van de nevel. In deze SHO-opname kan je het geïoniseerde waterstofgas herkennen aan de goud-koperachtige tinten. De blauwe kleuren in de nevel stemmen overeen met geïoniseerd zuurstof, de rode met geïoniseerd zwavel.
Totale belichtingstijd ongeveer 1010 minuten. Combinatie van 48:31:22 subs van 600s subs met SII, H-alpha en OIII-filters.

De derde SHO-opname van de kern van de Hartnevel werd gemaakt met de Officina Stellare ProRC 700 telescoop en FLI PL16803 camera van Telescope Live vanuit IC Astronomy Observatory, Oria, Spanje.
Totale belichtingstijd ongeveer 300 minuten.
Combinatie van 10 subs van 600s met elke smalbandfilter (SII, H-alpha en OIII). 

De vierde (HSO) en vijfde (SHO) opnames werden eveneens gerealiseerd met een Takahashi FSQ-106ED F3.6 telescoop met FLI PL16803 camera van Telescope Live vanuit IC Astronomy Observatory in Oria, Spanje.
Totale belichtingstijd ongeveer 75 minuten. Combinatie van 3:8:2 subs van 300s subs met SII, H-alpha en OIII-filters.

Beide opnames tonen eveneens de Zielnevel - je ziet dus de Hart- en Zielnevel samen... De Zielnevel is het bovenste deel - soms ook babynevel genoemd door de gelijkenis met een foetus.
Het onderste deel van het hart wordt ook de Viskopnevel genoemd (IC1795).

De laatste (6de) opname is een combinatie van 6 x 300s met H-alpha filter en 3 x 120s met de R, G en B filter doorheen de Takahashi FSQ-106ED refractor van Telescope Live. 

Daarnaast wordt ook een remote opname getoond die met de Tele Vue 85GXF apochromatic doublet refractor (f/5.6) van Slooh werd gemaakt.
Totale belichtingstijd 43 minuten. LRGB 25:25:20:20 in subs van 50s (L) en 20s (RGB)

Processing met Astro Pixel Processor, Photoshop CC met AstroPanel V4.2, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI en Denoise Projects 3 plug-ins.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Designed with ‌

Offline Website Maker