NGC 4038

Antennestelsel

Mobirise

Antennestelsel NGC 4038 / NGC 4039

Het Antennestelsel is een paar interagerende, botsende balkspiraalstelsels (NGC 4038 en NGC 4039) in het sterrenbeeld Raaf (Corvus), op ongeveer 65 miljoen lichtjaar van de Aarde.

De 2 stelsels begonnen een paar honderd miljoen jaar geleden hun galactische samensmelting en bevinden zich momenteel in een periode waarin de botsende gasnevels voor massale stervorming zorgen.

De antennes ontstaan doordat sterren en interstellair medium uit beide sterrenstelsels worden geduwd door deze botsingen.

Over een paar miljard jaar zullen de kernen van deze twee sterrenstelsels worden gecombineerd tot één grote kern, met een centraal superzwaar zwart gat. Dit zwarte gat zal dan door een elliptisch sterrenstelsel van oude sterren worden omgeven.

Studie van de evolutie van het Antennestelsel kan inzicht geven in de toekomstige samensmelting van de Melkweg met het Andromeda-stelsel, binnen zo een 4.5 miljard jaar…

Remote-opname met de 60cm Planewave CDK24 telescoop ("CHI-1") van Telescope Live in El Sauce Observatory, Chili. Totale belichtingstijd 130 minuten. Combinatie van 5 x 300s subs met L,R,G en B-filters en enkele extra subs (3 x 600s) met L-filter.

Processing met Astro Pixel Processor, Photoshop CC (met AstroPanel V4.2 plug-in) en Topaz Denoise.

Onderaan vind je ook een remote opname die met de Slooh 20” CDK20-telescoop (PlaneWave Instruments) in Mt Teide, Tenerife werd gemaakt. Via Slooh kunnen slechts korte belichtingstijden worden geprogrammeerd; toch, mits voldoende opnames, kan een fraai resultaat worden bereikt...
Totale belichtingstijd 75 minuten. LRGB 44:12:11:8 in subs van 60s met elke filter. Processing met AstroPixelProcessor en PS CC (AstroPanel 4) 

© Copyright 2021 Nachthemel.be - All Rights Reserved

This web page was made with Mobirise