NGC 6357

Lobster Nebula - Kreeftnevel

Mobirise

Kreeftnevel - NGC 6357

NGC 6357 is een diffuse nevel in het sterrenbeeld Schorpioen (Scorpius). Het deepsky object is 8000 lichtjaar verwijderd en staat ook bekend als de Kreeftnevel (Lobster Nebula).

Algemeen:
Object: NGC 6357 (Sharpless 11, GUM 66)
Naam: Lobster Nebula, Kreeftnevel (War & Peace Nebula)
Magnitude: 10
Schijnbare afmeting: 50’ x 40'
Afstand: 8000 lichtjaar

Diameter: 400 lichtjaar
Coördinaten:
• RA: 17h 24m
• DEC: -34° 20’


NGC 6357 (Kreeftnevel) is een diffuse nevel nabij NGC 6334 (Cat's Paw Nebula) in het sterrenbeeld Schorpioen. De nevel bevat veel proto-sterren die afgeschermd worden door donkere gasschijven, en jonge sterren die zijn ingewikkeld in uitbreidende "cocons" of expanderende gassen die deze kleine sterren omringen.

NGC 6357 is een van de meest prominente plaatsen met massale stervorming in onze omgeving van de Melkweg. Een verscheidenheid aan jonge O-type sterren bevindt zich in deze nevel en blaast de bellen en structuren rond de sterrenhopen die te zien zijn in deze moleculaire wolk. De Kreeftnevel herbergt de open sterrenhoop Pismis 24 nabij het midden - een regio van ongewoon heldere en zware sterren. De algehele blauwe gloed nabij het binnenste stervormingsgebied is het gevolg van de emissie van geïoniseerd waterstofgas.
De omringende nevel, die hier te zien is, bevat een complexe combinatie van gas, donker stof, nog steeds vormende sterren en pas geboren sterren. Deze ingewikkelde structuren worden veroorzaakt door complexe interacties tussen interstellaire winden, stralingsdrukken, magnetische velden en zwaartekracht.
NGC 6357 meet ongeveer 400 lichtjaar in doorsnede en bevindt zich op een afstand van ongeveer 8000 lichtjaar in de richting van het sterrenbeeld Schorpioen.

Hoe waar te nemen:
NGC 6357 is niet te zien vanuit Belgie en makkelijkst te zien in het zuidelijk halfrond. Je kan het object vinden in het sterrenbeeld Schorpioen, niet ver van de staartstekel: zie mapje onderaan.
De Kattenpootnevel (Cat's Paw Nebula, NGC 6334) bevindt zich vlak naast de Kreeftnevel.

Foto-opnames:
Opname bovenaan (en eerste hieronder) werd met de ASA500N telescoop en FLI PL16803 camera van Telescope Live vanuit El Sauce Observatory in Chili, gemaakt. Dit is een zogenaamde Hubble kleurenpalette opname, gerealiseerd door gebruik te maken van 3 smalband-filters (SHO) die quasi enkel het licht van geïoniseerd waterstof, zuurstof en zwavel doorlaten.
Deze opnames vertonen gedetailleerde nevelstructuren en geven ons ook informatie over de samenstelling van de nevel. In deze SHO-opname kan je het geïoniseerde waterstofgas herkennen aan de goud-koperachtige tinten. De blauwe kleuren in de nevel stemmen overeen met geïoniseerd zuurstof, de rode met geïoniseerd zwavel.
Totale belichtingstijd 225 minuten. 10 subs van 300s met SII en H-alpha, 25 subs van 300s met OIII. Dataset Ian Howarth.

Tweede breedbeeld SHO-opname onderaan van de Kreeftnevel en de Kattenpootnevel (NGC 6334) werd gerealiseerd met de Takahashi FSQ-106ED refractor van Telescope Live in Heaven's Mirror Observatory, Chili.
Totale belichtingstijd 80 minuten. 2 subs van 600s met H-alpha, 3 subs van 600s met SII en OIII. 

Processing met AstroPixelProcessor en Photoshop CC met AstroPanel 4.2, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI en Franzis Denoise Projects 3 plug-ins.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Created with ‌

Offline Website Builder