NGC 1365

Great Barred Spiral Galaxy

Mobirise

NGC 1365 - Great Barred Spiral Galaxy

NGC 1365 is een balkspiraalstelsel in het sterrenbeeld Fornax (Oven). Dit sterrenstelsel bevindt zich op ongeveer 56 miljoen lichtjaar van de Aarde en is enkel vanuit het zuidelijk halfrond goed waar te nemen.

Algemeen:
Object: NGC 1365
Naam: Great Barred Spiral Galaxy
Sterrenbeeld: Fornax (Oven)
Magnitude: 9,6
Schijnbare afmeting: 12’ x 6 (boogminuten)
Afstand: 56,2 miljoen lichtjaar

Coördinaten:
• RA: 3h 33m 36s
• DEC: -36° 08' 25"


NGC 1365 is een enorm groot en visueel indrukwekkend spiraalstelsel in de Fornax Cluster. Met een doorsnede van 20.000 lichtjaar (m.a.w. tweemaal zo groot als de Melkweg) is het een van de grootste sterrenstelsels die astronomen momenteel kennen.
Het maakt dus deel uit van de Fornax Cluster: een rijke cluster van 58 sterrenstelsels, voornamelijk gelegen in het sterrenbeeld Fornax (Oven). Het is de op één na dichtste cluster van sterrenstelsels die astronomen kennen.

Met zijn enorme omvang en indrukwekkende centrale balk en spiraalarmen lijkt het bijna een understatement om het "Great Barred Spiral Galaxy" te noemen. De dichte nevel in zijn kern creëert de perfecte omstandigheden voor het vormen van nieuwe sterren, terwijl gas en stof samentrekken en uiteindelijk naar binnen instorten.
In het centrum van NGC 1365 bevindt zich een superzwaar zwart gat dat rond de snelheid van het licht draait en waarvan wordt aangenomen dat het een massa heeft van meer dan 2 miljoen keer van deze van onze zon.

Hoe waar te nemen:
NGC 1365 ligt in het sterrenbeeld Fornax (Oven), een onopvallend sterrenbeeld aan de zuiderhemel (zie mapje onderaan). Het komt op de breedte van de Benelux nauwelijks boven de zuidelijke horizon uit en is dus hier slecht te zien. Om het goed waar te nemen moet je dus al meer naar het zuiden gaan (vb zuiden van Frankrijk of Spanje).
Gezien zijn visuele magnitude van 9,63 is NGC 1365 slechts zichtbaar met behulp van een verrekijker met een opening van 80 mm of een kleine telescoop.

Foto-opnames:
Opname van NGC 1365 met de 24” telescoop (Planewave CDK24, f/6.5) met FLI PL 9000 camera van Telescope Live in El Sauce Observatory, Chili.
Totale belichtingstijd 60 minuten. LRGB 5 x 120s en extra L-opnames 5 x 240s.
Processing met AstroPixelProcessor, Photoshop CC (met Astropanel 4.1 & Carboni Astronomy Tools plug-ins).

© Copyright 2021 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Created with Mobirise - Read more