M83

Southern Pinwheel

Mobirise

Southern Pinwheel - M83

M83 of “Southern Pinwheel Galaxy” is een balkspiraalstelsel in het sterrenbeeld Hydra, op een afstand van 15 miljoen lichtjaar van de aarde en is één van de dichtstbijzijnde en helderste spiraalstelsels. We zien dit sterrenstelsel langs boven (“face-on”), waardoor de spiraalarmen met diverse waterstofrijke HII-gebieden (rode structuren) duidelijk zichtbaar zijn.

M83 kreeg de bijnaam “Southern Pinwheel Galaxy” (Zuidelijke Windmolenstelsel) vanwege zijn prominente spiraalarmen, die het sterrenstelsel doen lijken op de bij ons bekendere Pinwheel Galaxy (M101, Windmolenstelsel), gelegen in de Grote Beer (Ursa Major).

Opname bovenaan werd met behulp van de Planewave CDK24 telescoop (60cm) van Telescope Live in El Sauce Observatory (Chili) gemaakt. De LRGB fits-files werden ter beschikking gesteld door Telescope Live voor verder verwerking. 

Tweede opname van M83 onderaan werd met behulp van de ASA500N telescoop van Telescope Live in El Sauce Observatory (Chili) gemaakt voor de volkssterrenwacht A Pien. (astrofotografie en spectroscopie werkgroep)

Totale belichtingstijd was 160 minuten. Combinatie van 8 x 300s subs met elk van de LRGB-filters.
Processing met Astro Pixel Processor, Photoshop CC (met AstroPanel V4.2 & Astronomy Tools plug-ins) en Topaz Denoise 4.0. 

© Copyright 2021 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Site was designed with Mobirise