M45

Plejaden - Zevengesternte

Mobirise

Plejaden - M45

De Plejaden (M45) zijn een open sterrenhoop in het sterrenbeeld Stier (Taurus). Ze worden ook wel het Zevengesternte of de Zeven Zusters genoemd.
Deze bekende, makkelijk herkenbare en “nabije” open sterrenhoop bevindt zich op ongeveer 444 lichtjaar van de Aarde.

Algemeen:
Object: Messier 45 (M45, Melotte 22)
Naam: Plejaden (of Zevengesternte)
Sterrenbeeld: Stier
Magnitude: 1.6
Schijnbare afmeting: 110'
Afstand: 444 lichtjaar
Coördinaten:
RA: 03h 47m 24s
• DEC: +24° 07' 00” 


De Plejaden (Messier 45), zijn een open stercluster, met hete zogenaamde B-type sterren van middelbare leeftijd (zulke hete sterren hebben slechts een korte levensduur).  Het is één van de sterrenhopen die zich het dichtst bij de aarde bevinden en tevens het dichtstbijzijnde Messier-object bij de aarde.

De cluster wordt gedomineerd door hete blauwe en heldere sterren die zich in de afgelopen 100 miljoen jaar hebben gevormd.
De sterrenhoop bevindt zich momenteel in een grote gas- en stofwolk: het licht van de hete, jonge blauwe sterren wordt gereflecteerd op de stofdeeltjes: daarom spreken we hier van een blauwe reflectienevel…
Ooit werd gedacht dat de nevel overgebleven materiaal was van de vorming van deze sterren cluster, maar nu wordt aangenomen dat het waarschijnlijk een niet-verwante stofwolk is in het interstellaire medium waar de sterren momenteel doorheen gaan.
Astronomen schatten dat het cluster nog ongeveer 250 miljoen jaar zal overleven, waarna het zich zal verspreiden als gevolg van gravitatie-interacties met zijn galactische omgeving.

Hoe waar te nemen: 
De Plejaden zijn te vinden in het Noord-Westelijke deel van het sterrenbeeld Stier (zie mapje onderaan).
Deze prachtige open sterrenhoop cluster is zeer makkelijk met het blote oog zichtbaar en herkenbaar.
Handig hulpmiddeltje om de Plejaden te vinden is door eerst het gekende Orion sterrenbeeld (de "zandloper-vorm") op te zoeken: zie tevens figuur onderaan. Als je een lijn doorheen de middenste 3 zogenaamde "gordelsterren" trekt en dit westwaarts verlengt, kom je eerst de rode ster Aldebaran tegen (het "oog' van het sterrenbeeld Stier) en dan nog eens zover kom je terecht bij de Plejaden.

Met het blote oog kan je 5 à 6 sterren onderscheiden die de vorm van een mini-steelpannetje vormen.
Met een verrekijker of telescoop kan je makkelijk tientallen tot honderden vooral blauwachtige, jonge sterren zien (circa 100 miljoen jaar oud) omgeven door een nevel.

Opnames:
Opname bovenaan (en eerste hieronder) toont een remote opname met de Takahashi FSQ-106ED refractor van Telescope Live in IC Astronomy Observatory, Oria, Spanje.
Hier werd meer dan 5,5 uren belicht! Totale belichtingstijd 339 min.
L: 6 sub-frames van 600s
R, G en B: 6 sub-frames van 600s en 8 subs van 180s

De tweede opname toont een remote opname  met dezelfde Takahashi FSQ-106ED refractor van Telescope Live, IC Astronomy Observatory, Spanje.
Totale belichtingstijd 99 minuten. RGB 11:11:11 in subs van 180s

Bij de foto's onderaan vind je een opname met een Canon 750D camera doorheen een 80mm APO81Q refractor vanuit Drongen. 
Totale belichtingstijd 58 minuten; 44 subs van 80s bij ISO3200.
Daarnaast ook een foto van M45 met Canon 700D en Samyang 135mm lens vanuit Drongen. Totale belichtingstijd 15 minuten: 30 subs van 30s. Processing met AstroPixelProcessor (APP) en Photoshop CC.

Er wordt eveneens een remote-opname doorheen een Celestron 14” telescoop (RASA) met kleuren CCD-camera van Slooh getoond: totale belichtingstijd 43.5 minuten, combinatie van 29 kleuropnames van 90s.
Verwerking telkens met AstroPixelProcessor (APP) en Photoshop CC.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Made with ‌

Mobirise