NEOWISE

Komeet C/2020 F3 Neowise

Mobirise

Komeet Neowise (C/2020 F3)

In juli 2020 zal er een vrij heldere komeet (C/2020 F3 Neowise) te zien zijn aan de avondhemel. Onder goede, donkere omstandigheden is de komeet al met het blote oog te zien. Met een verrekijker wordt het pas echt heel mooi en spectaculair.

Neowise is de eerste heldere komeet die sinds 1997 met het blote oog zichtbaar is vanaf het noordelijk halfrond.
Deze komeet heeft een relatief lange omlooptijd van bijna 6800 jaar, wat betekent dat de laatste generatie mensen die het zouden kunnen hebben gezien, in het vijfde millennium voor Christus hebben geleefd. Dit was een tijd lang voor het eerste geschrift, toen de mammoeten nog leefden... De komeet maakt dus een grote elliptische baan rond de zon en zal slechts een paar weken in de buurt van de aarde verblijven. 

De komeet Neowise werd pas op 27 maart 2020 ontdekt met behulp van de Wide-field Infrared Survey Explorer (NEOWISE) en bereikte op 3 juli 2020 zijn dichtste punt bij de zon (perihelium). Op dat moment kwam deze niet-periodieke komeet op een afstand van ongeveer 0,29 Astronomische Eenheden (AE, is afstand zon - aarde) langs de zon (= ongeveer 43 miljoen kilometer) en op 1,15 Astronomische Eenheden (AE) van de aarde. Op 23 juli 2020 zal de komeet zijn dichtstste passage langs de aarde bereiken en zal het onze planeet voorbij vliegen op een afstand van ongeveer 103 miljoen kilometer (0,69 AE). 
Het zal dan duizenden jaren lang langzaam aan het andere uiteinde van zijn baan bewegen. Het aphelium (verste punt) wordt geschat op 630 astronomische eenheden (AU).

Een komeet is een ijsachtig overblijfsel uit de ‘oertijd’ van ons zonnestelsel (een "vuile" sneeuwbal van ijs en puin). Zolang het zich ver van de zon bevindt, blijft de komeet bevroren. Maar zodra de komeet de hete zon wat dichter nadert, begint de buitenste laag te verdampen en verliest het gas en stof. Zo ontstaat de karakteristieke ‘staart’ van de komeet. 
Kometen hebben zelfs vaak 2 staarten en de komeet Neowise is daarop geen uitzondering. Eén daarvan is gemaakt van elektrisch neutraal materiaal (waterijs en stofdeeltjes) die de duidelijke witte, vage vorm rond de komeet en zijn staart vormen. Terwijl de zon de komeet opwarmt, komen deze kleine deeltjes vrij en vormen er een glanzende staart achter.
De tweede staart is gemaakt van een plasma - een elektrisch geladen hete gaswolk – die door fluorescentie schijnt. De kleuren van deze plasmastaart kunnen groen of blauw zijn, afhankelijk van het soort geladen gas dat uit de komeet ontsnapt. Terwijl het plasma wegstroomt van de komeet, wordt het geleid door het magnetische veld van de zon en de zonnewind. Dit veroorzaakt scheiding tussen de twee staarten - de ene wordt aangedreven door de richting van de komeet en de andere door het magnetische veld van de zon.

De komeet Neowise, met een diameter van ongeveer vijf kilometer, is inmiddels omgeven door een wolk van stof, waterdamp en andere gassen en heeft duidelijke waarneembare staarten ontwikkeld (waaronder een blauwe plasmastaart).

Sinds begin juli was de komeet halverwege de nacht reeds waarneembaar, laag boven de noordoostelijke horizon.
Momenteel is het juist ’s avonds goed te zien, voor zover de lange zomerschemering dat toelaat. Vanaf 23h00 kan je de komeet laag in het west-noordwesten zien (zie mapjes).
Je kan je momenteel het makkelijkst orienteren via het sterrenbeeld de Grote Beer - het "steelpannetje". Kijk met verrekijker naar de laatste 2 sterren van de "steelpan" en ga dan langzaam naar beneden richting horizon. Eens je het met de verrekijker hebt waargenomen, kan je het ook met blote oog herkennen (indien voldoende donker). Met de camera: richt naar het NW in manuele stand en belicht enkele seconden bij pakweg ISO800. Je zal de komeet wel zien op je foto en kan dan verder instellen naar wens...

Mobirise

Neowise, 21 juli 2020

Opname van komeet C/2020 F3 Neowise met Canon 700D en Tamron 18-270mm lens. Combinatie van 30x 30s opnames bij ISO1600, 90mm.

Je kan hier duidelijk de blauwe plasmastaart en groenachtige stofstaart herkennen.
De plasmastaart met blauwe kleur is een gevolg van geïoniseerde CO-moleculen die van de komeet worden "weggeduwd" door het magnetisch veld van de zonnewind. Zo een plasmastaart ontstaat dan ook pas wanneer een komeet de zon nadert.
De groene stofstaart krijgt zijn kleur door di-atomair koolstof (C-C) en cyanogeen (CN) moleculen die door de zon worden geëxciteerd en vervolgens groenachtig licht uitzenden.

Mobirise

Detail van Neowise, 21 juli

Remote-opname van Neowise met de Celestron RASA telescoop van Slooh (Mt Teide, Tenerife).
Je kan hier duidelijk de coma van de komeet zien: een blauwe nevelige wolk van gas rond de komeet. De coma ontstaat typisch wanneer de afstand van een komeet tot de zon minder dan 5 AE is (dus minder dan 5x afstand zon - aarde, zoals momenteel nog het geval is).
Het begin van de blauwe plasmastaart, naast de stofstaart is tevens herkenbaar.

Mobirise

Artikel HLN, 22 juli 2020

Link 

Mobirise

Artikel Nieuwsblad / De Gentenaar, 21 juli 2020

Link 

© Copyright 2021 Nachthemel.be - All Rights Reserved

This site was created with Mobirise site template