html templates

NGC 3324

Gabriela Mistral Nebula

Mobirise

Gabriela Mistral Nebula - NGC 3324

Remote-opname van de Gabriela Mistral-nevel met de ASA500N telescoop van Telescope Live in El Sauce Observatory, Chili.

De Gabriela Mistral-nevel, ook bekend als NGC 3324 en IC 2599, is een emissienevel (HII-gebied) opgewekt door een open sterrenhoop (OCL 819) in het midden. Het bevindt zich op ongeveer 7200 lichtjaar afstand in de noordwestelijke hoek van de Carinanevel (NGC 3372) in het zuidelijke sterrenbeeld Carina. In feite is IC 2599 het zuidelijke deel van NGC 3324. 

Een grote stof- en gaswolk in deze NGC3324-regio veroorzaakte miljoenen jaren geleden een uitbarsting van stervorming wat leidde tot verschillende extreem zware, zeer hete sterren. De intense ultraviolette straling van deze hete jonge sterren zorgt ervoor dat de gaswolk gaat gloeien en een holte vormt in het omringende gas en stof. De sterren eroderen in feite langzaam de gaswolk weg. De donkere plekken in de afbeelding zijn gebieden waar stofsluiers het licht van het gloeiende gas op de achtergrond blokkeren.
Onderaan de opname zie je nog een uitloper van de Carinanevel, eveneens een rode emissienevel. Rechtsboven zie je ook een jonge open sterrenhoop waar het blauwe licht van de sterren reflecteert op de stofnevel errond: een reflectienevel.

De rand van de nevel heeft een sterke gelijkenis met een menselijk gezicht in profiel (weliswaar beter herkenbaar in smalband filter-opnames). NGC 3324 wordt daarom vaak de Gabriela Mistral-nevel genoemd, naar de Nobelprijs winnende dichter uit Chili.

Totale belichtingstijd 160 minuten. Combinatie van 8 x 300s subs met L,R,G en B-filters. Processing met Astro Pixel Processor, Photoshop CC (met AstroPanel V4.2 & Astronomy Tools plug-ins) en Topaz Denoise 4.0.

© Copyright 2020 Nachthemel.be - All Rights Reserved