M20

Trifidnevel

Mobirise

Trifidnevel - M20

De prachtige Trifidnevel is een contrastrijk en interessant kosmisch object. Het staat ook bekend als M20 en ligt op ongeveer 5000 lichtjaar afstand in de richting van het nevelrijke sterrenbeeld Boogschutter (Sagittarius, zie mapje voor juiste locatie).

Algemeen:
Object: Messier 20 (M20, NGC 6514, Sharpless 30)
Naam: Trifidnevel
Sterrenbeeld: Sagittarius (Boogschutter)
Magnitude: 6.3
Schijnbare afmeting: 28' (boogminuten)
Afstand: 4100 lichtjaar
Diameter: 42 lichtjaar
Coördinaten:
• RA: 18h 02m 23s
• DEC: -23° 01' 48"


De Trifidnevel ligt in een stervormende regio, in het vlak van het melkwegstelsel en toont drie verschillende soorten stof- en gasnevels: de rode emissienevels gedomineerd door geëxciteerd licht van waterstofatomen, blauwe reflectienevels geproduceerd door stof dat het sterlicht weerkaatst en donkere nevels, waar dichte stofwolken als silhouetten verschijnen.

De rode emissienevel is in drie delen verdeeld door donkere stofrijke nevels: hierdoor leent de Trifid zijn naam. Let ook op de stof”pilaren” die als het ware worden gebeeldhouwd & gevormd door de UV-straling en sterrenwind van pasgeboren sterren (onder en links van het centrum van de emissienevel).

Hoe waar te nemen:
De Trifidnevel ligt in een nevel- en sterrijk gebied van de Melkweg: zie mapje onderaan voor de locatie.
In een verrekijker ziet men de Trifidnevel samen met de open sterrenhoop Messier 21 en Messier 8 (Lagunenevel) in hetzelfde beeldveld. Bij perifeer kijken, is het in grote binoculairs of kleine telescopen mogelijk om de donkere stofbanden waar te nemen waaraan het zijn naam dankt. In het centrum van de nevel vind men een drievoudige dubbelster van magnitude 7 die enkel op te lossen is in middelgrote telescopen. Men wacht best een donkere, maanloze nacht af om het object te observeren, liefst op een plaats met een goed zicht op de zuidelijke horizon. Messier 20 kan men 2 graden ten noorden terugvinden van Messier 8.

Link naar breedbeeld (wide field) opname Lagunenevel en Trifidnevel in het sterrenbeeld Sagittarius vind je hier.

Foto-opnames:
Opname bovenaan (en eerste hieronder) toont M20 met de Planewave CDK14 telescoop en FLI PL9000 camera van Telescope Live in El Sauce Observatory, Chili
Totale belichtingstijd 52 minuten
LRGB 5:7:7:7 in subs van 120s met de 4 filters

De tweede opname werd gemaakt met de Planewave CDK17 telescoop van Slooh in Chili.
Totale belichtingstijd 34 minuten.
LRGB 19:18:19:18 in subs van 50s (L-filter) en 20s (RGB-filters).

De 3de opname is een breedbeeld-opname in het Hubble kleurenpalette (SHO) van M20 en de Lagunenevel M8, gemaakt met een Officina Stellare RH200 telescoop met FLI ML16200 camera van Telescope Live in El Sauce Observatory, Chili.
Totale belichtingstijd 180 minuten.
6 subs van 600s met elke smalband-filter (SII, H-alpha en OIII)

Processing met AstroPixelProcessor, PhotoShop CC  met AstroPanel 4.2, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI en Denoise Projects 3 plugins.

© Copyright 2021 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Mobirise site builder - Click here