De Adelaarsnevel (M16), met de iconische “Pillars of Creation”, blijft één van de meest spraakmakende hemelobjecten.
M16 is een emissienevel in het sterrenbeeld Slang (Serpens). De nevel omgeeft de jonge open sterrenhoop NGC 6611.
Algemeen:
Object: Messier 16 (M16, NGC 6611, IC 4703)
Naam: Adelaarsnevel (Eagle Nebula)
Sterrenbeeld: Serpens (Slang)
Magnitude: 6.0
Schijnbare afmeting: 7' (boogminuten)
Coördinaten:
• RA: 18h 18m 48"
• DEC: -13° 49'
M16 is een emissienevel op de grens van de sterrenbeelden Scutum, Serpens en Sagittarius. De ganse Adelaarsnevel is in feite een gigantische wolk van stof en gas op 7000 à 8000 lichtjaar afstand.
De jonge, open sterrenhoop in het midden van de nevel (NGC 6611) is ongeveer 5,5 miljoen jaar oud en heeft een afmeting van ca. 15 lichtjaar, terwijl de nevel zich over 70 bij 55 lichtjaar uitstrekt.
Het stof en gas van M16 wordt verhit door de intense straling van die jonge sterren in deze nevel en geërodeerd door zware sterren in de omgeving ervan, waarvan de sterrenwind het gas wegblaast in de vorm van de zuilen ("vingers"). De zuilen bestaan uit waterstofwolken met kosmisch stof en zijn de broedplaats van nieuwe sterren. Die vingers worden ook wel de "Pillars of Creation" ("Zuilen der Schepping") genoemd. De grootste zuil is maar liefst 1000x groter dan de diameter van ons gans zonnestelsel…
Foto-opnames:
Foto bovenaan en de eerste 3 onderaan tonen een Hubble palette opname (SHO) van M16 gerealiseerd met de Planewave CDK24 telescoop van Telescope Live in El Sauce Observatory, Chili.
Opname 1 (bovenaan, eerste onderaan)
- Totale belichtingstijd 190 minuten.
- SHO 8:4:7 in sub-exposures van 600s met de 3 filters (SII, Ha en OIII).
Dataset werd beschikbaar gesteld door Telescope Live.
De tweede foto onderaan is een extract van de ganse opname waarbij de Pillars of Creation in detail worden getoond.
Opname 2:
- Totale belichtingstijd 75 minuten.
- Combinatie van 5 x 300s subs met SII, Ha en OIII filters bij binning 2. Om de kleur van de sterren natuurlijker te maken werden korte RGB-opnames gemaakt (4 x 120s subs met elke R, G en B-filter, eveneens bij binning 2) en gecombineerd met de SHO “valse kleuren” opname.
Deze opname werd voor de werkgroep astrofotografie van de volkssterrenwacht A Pien gemaakt & werd door Telescope Live in juli 2020 als "image of the week" verkozen.
Processing telkens met Astro Pixel Processor, Photoshop CC (met AstroPanel V4.2, Astronomy Tools & Franzis Denoise Projects 3.0 plug-ins).
In de foto's onderaan zie je ook een gewone kleurenopname (LRGB), gemaakt met de Slooh 17” CDK17-telescoop in La Dehesa, Chili.
Totale belichtingstijd 48 minuten. L:R:G:B 26:26:26:26 in subs van 50s (L) en 20s (R,G en B)
Processing met AstroPixelProcessor en PS CC (met AstroPanel 4.1 en Astronomy Tools plug-ins)
Hoe waar te nemen:
M16 bevindt zich in één van de mooiste gebieden aan de sterrenhemel met heel wat interessante en mooie deep sky objecten: zie mapje onderaan voor juiste locatie. M16 kan je zien - bij perfecte condities - als een wazig vlekje in de Melkweg. Met een verrekijker is het nog interessanter om het gebied nauwkeurig te onderzoeken. M16, M17, M18, M24 en met in de nabije omgeving ook nog M8 en M20, allemaal op slechts enkele graden van elkaar. M16 toont zich dan als een open sterrenhoop met een zwakke driehoekige nevel erop geprojecteerd, met op de achtergrond duizenden sterren van de melkweg. Met een telescoop is het zelfs mogelijk om de pillars of creation waar te nemen en de sterren van de (interne) open sterrenhoop op te lossen.
Wacht best op een donkere, maanloze nacht om M16 te observeren, bij voorkeur op een plaats met een goed zicht op de zuidelijke horizon.
Web page was started with Mobirise