develop free website

Telescope Live Deepsky

Remote deepsky opnames met telescopen van
Telescope Live

Mobirise

M83 - Southern Pinwheel Galaxy

M83 of “Southern Pinwheel Galaxy” is een balkspiraalstelsel in het sterrenbeeld Hydra, op een afstand van 15 miljoen lichtjaar van de aarde en is één van de dichtstbijzijnde en helderste spiraalstelsels. We zien dit sterrenstelsel langs boven (“face-on”), waardoor de spiraalarmen met diverse waterstofrijke HII-gebieden (rode structuren) duidelijk zichtbaar zijn.

M83 kreeg de bijnaam “Southern Pinwheel Galaxy” (Zuidelijke Windmolenstelsel) vanwege zijn prominente spiraalarmen, die het sterrenstelsel doen lijken op de bij ons bekendere Pinwheel Galaxy (M101, Windmolenstelsel), gelegen in de Grote Beer (Ursa Major).

Deze opname van M83 werd met behulp van de ASA500N telescoop van Telescope Live in El Sauce Observatory (Chili) gemaakt voor de volkssterrenwacht A Pien.
(astrofotografie en spectroscopie werkgroep)

Totale belichtingstijd was 160 minuten. Combinatie van 8 x 300s subs met elk van de LRGB-filters.
Processing met Astro Pixel Processor, Photoshop CC (met AstroPanel V4.2 & Astronomy Tools plug-ins) en Topaz Denoise 4.0.

Sterrenstelsels

Nevels

Mobirise

Telescope Live:  de astrofotografie werkgroep van A. Pien Volkssterrenwacht heeft toegang tot het einde 2019 gelanceerde Telescope Live platform, met diverse volautomatische sterrenwachten in Chili, Spanje en Australie.
Mogelijkheid tot remote-opnames met deze geavanceerde sterrenwachten, op prima locaties zonder lichtvervuiling en met toegang tot de nachthemel in het zuidelijk halfrond, biedt een toegevoegde waarde en is bovendien complementair met de eigen telescopen en de toegang tot de Slooh observatoria. 
Als lid van de werkgroep astrofotografie en spectroscopie van A. Pien Volkssterrenwacht had ik de kans om dit platform als beta-tester mee uit te testen. Via de werkgroep blijven we de mogelijkheid behouden om remote-opnames via Telescope Live te maken...

© Copyright 2020 Nachthemel.be - All Rights Reserved