Sh2-308

Dolfijnnevel

Mobirise

Sh2-308 - Dolfijnnevel (Dolphin Nebula)

De Dolfijnnevel is een enorm grote kosmische bubbel, die gevormd wordt door de snelle sterrenwind van een hete, massieve ster.
Het is gecatalogiseerd als Sharpless 2-308 en bevindt zich op zo'n 5200 lichtjaar afstand in de richting van het sterrenbeeld Grote Hond (Canis Major). 

Algemeen:
Object: Sharpless 308 (RCW 11 of LBN 1052) 
Naam: Dolfijnnevel
Sterrenbeeld: Grote Hond (Canis Major) 
Magnitude: 7.0
Schijnbare afmeting: 35’ x 35’ (boogminuten) 
Afstand: 5200 lichtjaar
Coördinaten:
• RA: 6h 54m 13 
• DEC: -23° 55' 42"


Sh2-308, ook wel Sharpless 308, RCW 11 of LBN 1052 genoemd,  is een H II-gebied nabij het centrum van het sterrenbeeld Canis Major.

Sharpless 2-308 bevindt zich op zo'n 5200 lichtjaar afstand en bestrijkt een net wat groter gebied aan de hemel dan een Volle Maan. Dat komt overeen met een diameter van 60 lichtjaar op die geschatte afstand. 
De massieve ster zelf (EZ Canis Majoris), een zogenaamde Wolf-Rayetster, is de heldere ster nabij het centrum van de nevel.
Wolf-Rayetsterren hebben ruim 20 maal de massa van de Zon en bevinden zich in een kort, pre-supernova stadium in de stellaire evolutie van massieve sterren.
De sterrenwind van deze Wolf-Rayetster vormt de belvormige nevel doordat ze langzamer bewegend materiaal van een eerder evolutiestadium voor zich uit vegen. De nevel heeft een geschatte leeftijd van ongeveer 70.000 jaar.
De relatief zwakke emissie die in deze afbeelding werd vastgelegd wordt gedomineerd door de gloed van geïoniseerde zuurstofatomen, hier weergegeven in een blauwe tint.

Hoe waar te nemen: 
Sh2-308 bevindt zich ongeveer 8 graden ten zuiden van Sirius, de helderste ster aan de nachtelijke hemel. (zie kaartjes onderaan)
Tussen de maanden december en april kan de Dolfijnnevel het best worden waargenomen.
De zuidelijke declinatie maakt het gemakkelijker om het vanaf het zuidelijk halfrond te observeren, hoewel het ook vanaf het grootste deel van het noordelijk halfrond (bij ons jammer genoeg laag boven de horizon) zichtbaar is. 
Het is een moeilijk object (door de lage oppervlaktehelderheid) om door een telescoop goed te kunnen waarnemen. Om detail-opnames zoals deze te maken heb je een lichtgevoelige camera en lange belichtingstijden nodig.

Foto-opnames:
Opname werd gemaakt met de ASA500N telescoop (met 50cm opening) en FLI PL16803 camera van Telescope Live vanuit El Sauce Observatory in Chili.
Deze opname is een zogenaamde HOO-opname waarbij smalbandfilters (H-alpha en OIII) worden gebruikt die enkel het uitgezonden licht van geïoniseerd waterstof en zuurstof doorlaten. Zo krijg je dus een idee over de chemische samenstelling van deze nevel.
Om hiermee een kleurenopname te verkrijgen wordt de H-alpha data in het R-kanaal (rood) en OIII-data in het G- (groen) en B-kanaal (blauw) gebracht in Photoshop. De blauwe nevel is dus voornamelijk een gevolg van het licht uitgezonden door geïoniseerd zuurstof.

Totale belichtingstijd was 80 minuten: er werden 4 sub-frames van 600s met zowel H-alpha als OIII gebruikt.
Deze foto werd in het internationaal bekende Astronomy Now magazine verkozen als "Picture of the Month", editie maart 2021. Artikeltje van Astronomy Now vind je hier.

De tweede "wide field" opname is een SHO-opname met de Takahashi FSQ-106ED refractor en FLI PL16803 camera van Telescope Live vanuit Heaven's Mirror Observatory, Australie.
Totale belichtingstijd was 130 minuten: er werden 10 sub-frames van 300s met H-alpha filter en 8 subs van 300s met SII en OIII filters gebruikt

Processing met Astro Pixel Processor, Photoshop CC met AstroPanel V4.2, Astronomy Tools en Denoise Projects 3 plug-ins.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Created with ‌

Website Software