Alpha Centauri

Drievoudig sterrensysteem incl. Proxima Centauri

Mobirise

Alpha Centauri sterrensysteem

Alpha Centauri is een drievoudig sterrensysteem in het sterrenbeeld Centaurus (of Centaur) dat het dichtst nabij de aarde staat.

Het bestaat uit Alpha Centauri A (of "Rigil Kentaurus"), Alpha Centauri B (of "Toliman") en Alpha Centauri C (of "Proxima Centauri") .

Over het algemeen staan ​​de drie sterren in het Alpha Centauri-systeem op 4,4 lichtjaar afstand. Proxima Centauri is met 4,2 lichtjaar de dichtstbijzijnde ster van de drie.

Foto bovenaan toont de dubbelster Alpha Centauri A en B als één grote, heldere ster (centraal-links op foto), welke dus een drievoudig sterrensysteem vormt met Proxima Centauri, hier in het rood omcirkeld.

Alpha Centauri AB

Naam: Rigil Kentaurus (Alpha Centauri A)
Sterrenbeeld: Centaurus
Magnitude: 0,01
Afstand: 4,37 lichtjaar 
Spectraal type: G2V
Massa: 1,1 Mo (Mo = zonmassa)
Radius: 1,22 Ro
Lichtkracht: 1,5 Lo
Temperatuur: 5790K
Coördinaten: 
• RA: 14h 39m 36s 
• DEC: -60° 50' 02”

Naam: Toliman (Alpha Centauri B)
Sterrenbeeld: Centaurus 
Magnitude: 1,33
Afstand: 4,37 lichtjaar 
Spectraal type: K1V
Massa: 0,9 Mo (Mo = zonmassa)
Radius: 0,86 Ro
Lichtkracht: 0,5 Lo
Temperatuur: 5260K
Coördinaten: 
• RA: 14h 39m 35s 
• DEC: -60° 50' 15”

Alpha Centauri is het dichtstbijzijnde sterrensysteem nabij de aarde op 4,37 lichtjaar van de zon. Het is een drievoudig stersysteem en bestaat dus uit drie sterren.

Alpha Centauri A ("Rigel Kentaurus") en B ("Toliman") zijn zon-achtige sterren (klasse G en K), en samen vormen ze de dubbelster Alpha Centauri AB. Met het blote oog lijken deze twee hoofdcomponenten één enkele ster te zijn met een schijnbare magnitude van -0,27. Dit levert de helderste ster in het zuidelijke sterrenbeeld Centaurus en de op twee na helderste aan de nachtelijke hemel, alleen overtroffen door Sirius en Canopus. 

Alpha Centauri A is een ster die veel lijkt op onze zon, iets groter en van ongeveer dezelfde leeftijd van 4,6 miljard jaar oud of iets ouder; Alpha Centauri B is iets kleiner en koeler.
In hun elliptische banen rond hun gemeenschappelijke zwaartepunt variëren ze van ongeveer 11 astronomische eenheden AE (AE = afstand zon-aarde) wanneer ze het dichtst bij elkaar zijn, tot 36 wanneer ze het verst uit elkaar liggen. Met andere woorden, van zoiets als de zon -Saturnus tot iets als de zon - Pluto afstand.

Hun schijnbare hoekafstand varieert over ongeveer 80 jaar tussen 2 en 22 boogseconden. 

Mobirise

Opname van Alpha Centauri AB met Takahashi FSQ-106ED refractor

Proxima Centauri

Naam: Proxima Centauri (Alpha Centauri C)
Sterrenbeeld: Centaurus
Magnitude: 11,1
Afstand: 4,24 lichtjaar 
Spectraal type: M5
Massa: 0,122 Mo (Mo = zonmassa)
Radius: 0,154 Ro
Lichtkracht: 0,0017 Lo
Temperatuur: 3042K
Coördinaten: 
• RA: 14h 29m 43s 
• DEC: -62° 40' 46”

Proxima Centauri, is een kleine en zwakke rode dwerg (klasse M).

Hoewel niet zichtbaar met het blote oog, is Proxima Centauri de dichtstbijzijnde ster bij de zon op een afstand van 4,24 lichtjaar (iets dichterbij dan Alpha Centauri AB). Momenteel is de afstand tussen Proxima Centauri en Alpha Centauri AB ongeveer 13000 astronomische eenheden (0,21 lichtjaar).

Proxima Centauri is één van die talrijke dwergen waarvan het oppervlak roodachtig is, wat koeler en zwakker betekent. Het is slechts ongeveer 1/7de zo breed als de zon, en bij een magnitude (helderheid) van 11, is het ongeveer 100 keer te zwak om met het blote oog te kunnen zien. 

De dichtstbijzijnde sterren hebben niet alleen de grootste parallax (schijnbare hoekverschuiving als we om de zon draaien), maar hebben ook een grote eigenbeweging (bewegen zo van jaar tot jaar ten opzichte van de sterrenachtergrond).
Proxima Centauri blijkt nog steeds geleidelijk naar ons toe te komen; het zal binnen ongeveer 27000 jaar het dichtst bij de aarde zijn, op slechts ongeveer 3 lichtjaar. 

Voor zover we weten herbergt Proxima Centauri twee planeten: Proxima b, een exoplaneet ter grootte van de aarde in de bewoonbare zone die in 2016 werd ontdekt; en Proxima c, een superaarde op 1,5 AU afstand, die mogelijk wordt omringd door een enorm ringsysteem, ontdekt in 2019.

Proxima Centauri vertoont heel wat activiteit, zoals zo vele rode dwergsterren, met vele zonnevlammen. Een zonnevlam is een enorme energie-uitbarsting op het oppervlak van een ster. Recent was er zo een uitbarsting waarbij In slechts enkele luttele seconden de ster op ultraviolette golflengten maar liefst 14000 keer helderder werd. Deze reusachtige zonnevlam was zelfs één van de meest gewelddadige die wetenschappers ooit hebben gezien. Zo was de waargenomen zonnevlam zo’n 100 keer krachtiger dan elk soortgelijk exemplaar. De gehele gebeurtenis nam slechts zeven seconden in beslag.
De krachtige, vrijgekomen straling die tijdens een zonnevlam gegenereerd wordt, heeft verstrekkende gevolgen voor planeten in de buurt. Want het is zeer aannemelijk dat zo’n planeet tijdens de zonnevlam gebombardeerd wordt met hoogenergetische deeltjes. Het betekent dat planeten zelfs volledig van hun atmosfeer kunnen worden ontmanteld, waardoor levensvormen blootgesteld worden aan dodelijke straling. 

Hoe waar te nemen:

Met het blote oog lijkt Alpha Centauri AB één enkele ster te zijn, de helderste in het zuidelijke sterrenbeeld Centaurus. Hun schijnbare hoekscheiding varieert over ongeveer 80 jaar tussen 2 en 22 boogseconden (het blote oog heeft een resolutie van 60 boogseconden), maar door een groot deel van de baan zijn beide gemakkelijk te onderscheiden in een verrekijker of met kleine telescopen. Met een schijnbare magnitude van -0,27 (gecombineerd voor A- en B-magnitudes), is Alpha Centauri alleen zwakker dan Sirius en Canopus. 

Ten zuiden van ongeveer 29° zuiderbreedte is Alpha Centauri circumpolair en gaat nooit onder de horizon. Ten noorden van ongeveer 29° noorderbreedte komt Alpha Centauri nooit op (zoals in Belgie, bij 51° noorderbreedte). De ster culmineert elk jaar om middernacht op 24 april en om 21.00 uur. op 8 juni.

Gezien vanaf de aarde bevindt Proxima Centauri zich 2,2° ten zuidwesten van Alpha Centauri AB, ongeveer vier keer de hoekdiameter van de maan. Proxima Centauri verschijnt als een dieprode ster met een typische schijnbare magnitude van 11,1 in een dunbevolkt sterrenveld, waarvoor redelijk grote telescopen nodig zijn.

Onderaan vind je mapjes met de ligging van Alpha Centauri in het sterrenbeeld Centaurus.
De breedbeeldopname (vanuit Wanaka, Nieuw-Zeeland met Canon 700D en Samyang 16mm F2 lens getrokken) toont Alpha Centauri, schijnbaar nabij het bekende Zuiderkruis, in de Sagittarius-Carina arm van de Melkweg.

Opnames:

Opnames bovenaan (en eerste onderaan) van Alpha Centauri AB en Proxima Centauri werden gemaakt met een Takahashi FSQ-106ED refractor met FLI PL16803 camera van Telescope Live in Heaven's Mirror Observatory, Australië.

Bovenste opname en hierond is een mosaic van 2 beelden van enerzijds Alpha Centauri AB en anderzijds Proxima Centauri.

Totale belichtingstijd 400 minuten.
Alpha Centauri: 4 subs van 600s met elke filter (L, R, G en B).
Proxima Centauri: 6 subs van 600s met elke filter (L, R, G en B).

Processing met AstroPixelProcessor en Photoshop CC met AstroPanel 4.2, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI & Franzis Denoise Projects 3 plug-ins.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Built with ‌

Offline Website Builder