Albireo

Dubbelster

Mobirise

Dubbelster Albireo

In het sterrenbeeld Zwaan (Cygnus) vind je Albireo (beta Cygni), de 2de helderste “ster” van het sterrenbeeld – overeenstemmend met het hoofd van de Zwaan.
Albireo is zowat de mooiste dubbelster aan de hemel met sterk contrasterende kleuren: een goud-gele hoofdster met daarrond haar safier-blauwe partner. Met het blote oog lijkt dit maar 1 ster maar met een verrekijker (of kleine telescoop) kan je die 2 sterren al makkelijk scheiden.
Albireo bevindt zich op ongeveer 415 lichtjaar van de Aarde. De relatieve positie van deze 2 sterren blijft nagenoeg gelijk: de omloopperiode is wellicht tienduizenden jaren.
Rond de goudgele hoofdster (Albireo A) draaien nog 2 sterren die we niet met amateur-telescopen kunnen zien. Albireo is dus eigenlijk een multi-sterrensysteem (niet enkel een dubbelster).

Opname werd remote gemaakt met de 20” CDK20-telescoop van Slooh in Mt Teide, Tenerife. Totale belichtingstijd ongeveer 21minuten. LRGB 500:250:250:250 s, met sub-frames van 50s.
Ter vergelijking ook een opname vanuit Drongen met de Celestron 8” telescoop en Canon 750D met slechts korte belichtingstijd (10 sub-frames van 30s).

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Designed with ‌

HTML Builder