Sh2-240  /  Simeis 147

Spaghetti Nebula - Spagettinevel

Mobirise

Spaghetti Nebula (Sh2-240, Simeis 137)

Sharpless 2-240 of Simeis 147, ook bekend als de Spaghettinevel, is een supernova-restant (SNR) in de Melkweg, op de grens tussen de sterrenbeelden Auriga en Stier. 
Dit vage supernova-overblijfsel is vrij groot met een bijna bolvormige schaal en vele draadvormige structuren. Het heeft een schijnbare diameter van ongeveer 3 graden, een geschatte afstand van ongeveer 3000 (±350) lichtjaar en een leeftijd van ongeveer 40000 jaar.

Dit HSO-beeld, gemaakt met smalband filters, versterkt de roodachtige emissie van geïoniseerde waterstofatomen om het uitgestoten, gloeiende gas te tonen. Maar het uitdijende overblijfsel is niet de enige nasleep van de supernova. De kosmische catastrofe liet ook een draaiende neutronenster of pulsar achter, het enige dat nog xoverblijft van de kern van de oorspronkelijke ster.

Algemeen:
Object: Sh2-240 of Simeis 137
Naam: Spaghetti Nebula (Spagettinevel)
Sterrenbeeld: Taurus (Stier)
Magnitude: 6,5
Schijnbare afmeting: 3° diameter
Afstand: 3000 lichtjaar
Coördinaten:
• RA: 5h 39m 06s
• DEC: +27° 59' 55"

De grootste sterren in de kosmos (tussen de acht en honderd keer de massa van de zon) beëindigen hun leven op een spectaculaire wijze: nl. in een gigantische explosie waarvan de helderheid gedurende enkele weken groter zal zijn dan die van alle sterren in de rest van de melkweg bij elkaar. Dit is de zogenaamde supernova-explosie (type II), waarbij een groot deel van de materie waaruit de ster is gevormd, het zogenaamde supernova-overblijfsel (SNR: supernova-restant), de ruimte in wordt uitgezonden.
Tijdens dit kortdurige proces ontstaan ​chemische elementen die zwaarder zijn dan ijzer (Fe), zoals goud (Au), kwik (Hg) of uranium (U). De kern van de originele ster zal, afhankelijk van de hoeveelheid massa die het weet vast te houden, een neutronenster of een stellair zwart gat worden.

Het overblijfsel van supernova Simeis 147 (SNR G180.0-01.7) vertoont een spectaculaire schijnbare grootte aan de hemel. Als het mogelijk zou zijn om dit met het blote oog te observeren, zou het meer dan vier graden bereiken in zijn maximale uitgestrektheid, wat overeenkomt met acht volle manen die van links naar rechts zijn uitgelijnd.
Er wordt geschat dat dit object ongeveer 3000 lichtjaar van de Aarde is verwijderd, wat zou betekenen dat het een ongeveer bolvormig volume van tussen de 150 en 200 lichtjaar beslaat in diameter.
Deze nevel zet uit met een snelheid van ongeveer 100 km/s en lijkt voldoende energie te hebben om nog steeds straling uit te zenden, zelfs bij gammastraling, zoals bevestigd door de Fermi-ruimtetelescoop.

Binnenin bevindt zich de PSR Pulsar J0538+2817, een neutronenster die met hoge snelheid ronddraait en met regelmatige tussenpozen (elke 143 ms) pulsen van elektromagnetische straling uitzendt, afhankelijk van de rotatieperiode. Recente studies suggereren dat de ster die aanleiding gaf tot dit overblijfsel een massieve ster was die een soortgelijke als metgezel had. Toen die laatste explodeerde, varieerde de verdeling van de massa's en werden beide met hoge snelheid verdreven. De positie van de pulsar valt niet samen met het geometrische centrum van het supernova-overblijfsel, dat verplaatst is in de tegenovergestelde richting van HD 37424, een gigantische ster die ongeveer 30000 jaar geleden de centrale positie had kunnen delen.

Hoe waar te nemen:
De Spagettinevel (Sh2-240) bevindt zich op de grens van de sterrenbeelden Auriga en Taurus (Stier).
Het bevindt zich in de buurt van de ster Elnath (Beta Tauri), een ster die wordt gedeeld door de sterrenbeelden Taurus en Auriga.
Zie mapjes onderaan voor de juiste ligging van Sh2-240.
Het is moeilijk visueel waar te nemen vanwege de extreem lage helderheid. 

Foto-opnames:
HSO-opname van de Spagettinevel, gemaakt met de Takahashi FSQ-106ED refractor en FLI PL16803 camera van Telescope Live in IC Observatoria, Oria, Spanje.
- Totale belichtingstijd was 390 minuten;
- 13 subs van 600s met elke smalband filter (H-alpha, SII en OIII).

Processing met AstroPixelProcessor en Photoshop CC met AstroPanel Pro, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI en Franzis Denoise Projects 3 plug-ins.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Created with ‌

Offline Website Builder