Sharpless 185

Emissienevel in Cassiopeia
Emission Nebulae in Cassiopeia

Sh2-185 

Sh 2-185 bestaat uit een paar nevels, IC 59 en IC 63, die worden geïoniseerd en verlicht door de subreus Gamma Cassiopeiae. Het is een combinatie van een reflectienevel en een emissienevel of HII-gebied.

IC 59 en IC 63 zijn zeer zwakke nevels in het sterrenbeeld Cassiopeia nabij Gamma Cassiopeia, de heldere blauwwitte ster van 2,5 magnitude die centraal in de afbeelding hierboven te zien is. IC 63 is de driehoekige nevel die naar Gamma Cassiopeia wijst en de boogvormige nevel links ervan is IC 59. Beide nevels zijn beide gevormd en geërodeerd door Gamma Cassiopeia, maar IC 59 is vooral interessant omdat het zowel waterstofemissie als aanzienlijke reflectienevel vertoont. Deze nevels bevinden zich op 550 à 750 lichtjaar afstand.

IC 63 wordt ook de "Ghost of Cassiopeia" genoemd, in de opname zie je meteen waarom...

Algemeen:

Object: Sh2-185 (IC 59 & IC 63)
Naam: Ghost of Cassiopeia
Sterrenbeeld: Cassiopeia
Magnitude:
Afstand: 550 lichtjaar
Schijnbare afmeting: -
Coördinaten: 
RA: 00h 56m 42s
DEC: +60° 43' 00"

Sharpless 2-185 (Sh 2-185) bestaat uit IC63 (het heldere, puntige object) en IC59 (het zwakkere object). Beide nevels worden verlicht door de ster Gamma Cassiopeiae.

Gamma Cassiopeiae is een blauwwitte subreus en veranderlijke ster die wordt omgeven door een gasvormige schijf. Deze ster is 19 keer massiever en 65000 keer helderder dan onze Zon. Het draait ook met de ongelooflijke snelheid van 1,6 miljoen kilometer per uur - meer dan 200 keer sneller dan onze moederster.  De snelle rotatie veroorzaakt uitbarstingen van massa van de ster in een omringende schijf. Dit massaverlies hangt samen met de waargenomen helderheidsvariaties.

Op ongeveer 550 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Cassiopeia bevindt zich IC 63, de verbluffende, spookachtige nevel die dan ook bekend staat als de "Geest van Cassiopeia". IC 63 kan worden omschreven als een "komeetwolk" en is smaller en scherper gedefinieerd dan IC 59 (links van IC 63 te zien in de opname, zie ook plate solved opname onderaan).

Beide nevels worden gevormd door straling van een nabije onvoorspelbare variabele ster, Gamma Cassiopeiae, die de wolk van stof en gas langzaam erodeert. Het waterstof in IC 59 en IC 63 wordt gebombardeerd met ultraviolette straling van Gamma Cassiopeiae, waardoor de elektronen energie krijgen die ze later afgeven als waterstof-alfa-straling  (H-alpha of Ha) — zichtbaar in rood in deze afbeelding.

Spectrale metingen geven aan dat IC59 bij 590K iets koeler en minder dicht is dan IC63 bij 630K. Beide zijn geen afzonderlijke nevels, maar maken deel uit van een veel groter nevelgebied rond Gamma Cas. Beide nevels hebben spectroscopische midden-infrarood detecties van moleculaire waterstof en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's).

Licht van Gamma Cassiopeiae wordt ook gereflecteerd door stofdeeltjes in de nevel, wat betekent dat IC 63 ook een reflectienevel is. Deze lichtverstrooiing en reflectie wordt ERE (extended red emission) genoemd. Gamma Cas is het prototype van een B0 IV-ster die veel H-alfa-licht uitstraalt. Omdat het iets koeler is dan een BOV-ster, kan het moleculaire waterstof in zijn omgeving slechts in geringe mate ioniseren. Het is dus mogelijk dat de H-alfa die we in onze afbeeldingen vastleggen een mengsel is van beide processen: directe H-a-emissie door ionisatie en ERE.

Deze nevels zullen langzaam onder invloed van de ultraviolette straling van Gamma Cassiopeiae verdwijnen. IC 59 en 63 zijn echter niet de enige objecten die onder invloed staan van Gamma Cassiopeiae. Het maakt deel uit van een veel groter nevelgebied rond Gamma Cassiopeiae dat ongeveer twee graden aan de hemel meet - ongeveer vier keer zo breed als de volle maan.

Hoe waar te nemen: 

Sh2-185 ligt vlakbij de ster Gamma Cassiopeia in het sterrenbeeld Cassiopeia.

Het sterrenbeeld Cassiopeia, genoemd naar een ijdele koningin in de Griekse mythologie, vormt de gemakkelijk herkenbare "W" -vorm aan de nachtelijke hemel. Het centrale punt van de W wordt gemarkeerd door een grote ster genaamd Gamma Cassiopeiae.

Deze regio is het beste te zien (vanaf het noordelijk halfrond) in de herfst en winter. Hoewel Sh2-185 hoog aan de hemel staat en het hele jaar door zichtbaar is, is deze nevel erg zwak. Om te observeren heb je dus een vrij grote telescoop en een donkere hemel nodig.

Onderstaande mapjes tonen de locatie van deze nevels, en van de opname bovenaan, in het sterrenbeeld Cassiopeia nabij Gamma Cassiopeia. 

Foto-opnames:

De opname werd gerealiseerd met een Takahashi FSQ-106ED F3.6 refractor en FLI PL16803 camera van Telescope Live in IC Astronomy Observatory, Oria, Spanje. 

Totale belichtingstijd 400 minuten.

LRGB: combinatie van 10 subs van 600s met elke filter. 

FOV: 324' x 324' (4,74"/px) - zie opname ook in Astrobin.

Processing met AstroPixelProcessor en Photoshop CC met AstroPanel Pro, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI en NoiseXTerminator plug-ins.

Hieronder zie je deze opname plate solved in Astrobin, waardoor je de diverse gecategoriseerde deep-sky objecten kan herkennen.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Created with ‌

Website Builder Software