Sextans A

Irregular dwarf galaxy in Sextans 
Onregelmatig dwergstelsel in Sextans

Sextans A

Sextans A (ook bekend als UGCA 205) is een klein onregelmatig dwergstelsel in het sterrenbeeld Sextant.
Het heeft een doorsnede van ongeveer 5000 lichtjaar en bevindt zich op een afstand van 4,3 miljoen lichtjaar van de Aarde, aan de rand van de Lokale Groep van sterrenstelsels, waartoe ook het Melkwegstelsel behoort en waartoe Sextans A al dan niet behoort.

Algemeen:

Object: UGCA 205, PGC 29653
Naam: Sextans A
Sterrenbeeld: Sextans (Sextant)
Magnitude: 11,9
Schijnbare afmeting: 5',9 x 4',9
Afstand: 4,31 miljoen lichtjaar
Coördinaten:
• RA: 10h 11m 01s
• DEC: -04° 41' 34"

Sextans A heeft een eigenaardige vierkante vorm. Massieve kortlevende sterren explodeerden als supernova's in dit sterrenstelsel wat nog meer stervorming veroorzaakte. Dit gaf dan weer aanleiding tot nog meer supernova's, wat uiteindelijk resulteerde in een uitdijende schil.
Jonge blauwe sterren markeren nu bepaalde gebieden en aan de rand van de uitdijende schil is er nog steeds hoge stervorming. De 10,4 meter lange Gran Telescopio Canarias telescoop heeft onlangs OB-sterren waargenomen die de gigantische HII-regio's aandrijven.

Op de opname zijn ook enkele heldere voorgrondsterren van de Melkweg te zien (geelkleurig). Daarachter liggen de sterren van Sextans A waar de jonge blauwe sterclusters duidelijk zichtbaar zijn.

Hoe waar te nemen:

Sextant (Sextans, afkorting Sex) is een onopvallend sterrenbeeld aan de hemelequator, liggende tussen rechte klimming 9u39m en 10u49m en tussen declinatie +7° en −11°, tussen de sterrenbeelden Beker, Leeuw en Waterslang. 

Onderaan links zie je een mapje van sterrenbeeld Sextant en rechts de positie van Sextans A in dit sterrenbeeld.

Foto-opnames:

De opname van Sextans A (bovenaan en hieronder) werd gerealiseerd met de Planewave CDK24 telescoop en FLI PL09000 camera van Telescope Live in El Sauce Observatory, Chili.

Totale belichtingstijd 260 minuten.
LRGB 6:7:6:7 sub-frames van 600s. 

FOV: 32' x 32' (0,62"/px)  - zie opname ook in Astrobin.

Processing met AstroPixelProcessor en Photoshop CC met AstroPanel Pro, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI en Franzis Denoise Projects 3 plug-ins.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Built with ‌

Offline Website Creator