Sandqvist 156

Dark Nebula in Chamaeleon
Donkere nevel in Kameleon 

Sandqvist 156

Sandqvist 156 (Sa 156) is een donkere nevel in het zuidelijke sterrenbeeld Kameleon, dat deel uitmaak van de grotere Chamaeleon II (Cha II) moleculaire wolk (zie Chamaeleon complex).

Kameleon is een klein sterrenbeeld dat zich verschuilt in de buurt van de zuidelijke hemelpool, zonder heldere sterren. Binnen het complex van donkere, stoffige moleculaire wolken vormen zich echter nieuwe sterren.

Algemeen:

Object: Sandqvist 156 (Sa 156)
Naam: -
Sterrenbeeld: Chamaeleon (Kameleon)
Magnitude: -
Schijnbare afmeting: 3° x 2°
Afstand: 500 lichtjaar
Coördinaten:
• RA: 12h 58m
• DEC: -77° 13' 

Sandqvist 156 is een donkere nevel in het sterrenbeeld Kameleon (Chamaeleon). Binnen de grenzen van dit sterrenbeeld vormen zich echter nieuwe sterren, in een complex van donkere, stoffige moleculaire wolken. Op zo'n 500 lichtjaar afstand bevindt zich de donkere nevel Chamaeleon II - waarvan Sa 156 deel uitmaakt - waar de kosmische stofwolken grotendeels in silhouet afsteken tegen de zuidelijke sterrenhemel.

Sandqvist 156 maakt deel uit van de Sandqvist's Catalogue of Dark Nebulae, gepubliceerd in 1977.

Een donkere nevel is een soort van interstellaire wolk die een erg grote dichtheid heeft zodat deze het licht verduistert van de achterliggende emissie- of reflectienevel. Deze nevels kunnen zelfs de achtergrondsterren verduisteren. De verduistering van het licht wordt veroorzaakt door interstellaire stofdeeltjes die zich in het koudste en dichtste gedeeltes bevinden van grote moleculaire wolken. Clusters en grote complexen van donkere nevels gaan gepaard met een grote moleculaire wolk (zoals er te vinden zijn in het Chamaeleon Complex).

Hoe waar te nemen:

Sandqvist 156 is een donkere nevel in het zuidelijke sterrenbeeld Kameleon: zie mapjes onderaan voor de juiste ligging.

Kameleon (Chamaeleon, afkorting Cha) is een onopvallend sterrenbeeld nabij de zuidelijke hemelpool, liggende tussen rechte klimming 7u32m en 13u48m en tussen declinatie −75° en −83°. Het sterrenbeeld is vanaf de breedte van België niet te zien.

Binnen een denkbeeldige driehoek, bestaande uit NGC 3620, beta Chamaeleontis en de grens van Musca, kan deze donkere nevel gezocht worden. Het is een vrij grote donkere nevel, met een oppervlakte van ongeveer 3x2 graden, liggend in een ruwweg noord-zuid richting, en zeker de moeite waard om met het blote oog te zoeken.

Foto-opnames:

De LRGB-opname van Sandqvist 156 werd gerealiseerd met de Officina Stellare RH200 telescoop en FLI ML16200 camera van Telescope Live in El Sauce Observatory, Chili.

Totale belichtingstijd 80 minuten.
2 sub-frames van 600s met elke filter. (LRGB) 

FOV: 155' x 124' (2,06"/px)  - zie opname ook in Astrobin.

Processing met AstroPixelProcessor, PixInsight, StarXTerminator en Photoshop CC met AstroPanel Pro, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI, NoiseXTerminator en Franzis Denoise Projects 3 plug-ins.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Made with ‌

Website Builder Software