NGC 7000

Noord-Amerikanevel in Zwaan
North-America Nebula in Cygnus

NGC 7000 - Noord-Amerikanevel

De Noord-Amerikanevel (NGC 7000 of Caldwell 20) is een emissienevel in het sterrenbeeld Cygnus (Zwaan), op ongeveer 2600 lichtjaar van de Aarde. De vorm van de nevel lijkt sterk op dat van het continent Noord-Amerika, compleet met een opvallende Golf van Mexico. De nevel werd op 24 oktober 1786 ontdekt door de Duits-Britse astronoom William Herschel.

Algemeen:

Object: NGC 7000
Naam: Noord-Amerikanevel
Sterrenbeeld: Cygnus (Zwaan)
Magnitude: 4
Schijnbare afmeting: 120’ x 100’ (boogminuten)
Afstand: 2600 lichtjaar
Coördinaten:
• RA: 20h 59m
• DEC: +44° 31'

De Noord-Amerikanevel maakt deel uit van hetzelfde stervormingsgebied (HII-gebied) als zijn kleinere buur, de Pelikaannevel (IC 5070), rechts ervan in deze opname bovenaan. De twee nevels worden gescheiden door een moleculaire wolk van donker, licht-absorberend stof. Ze bevinden zich beide in de Orion-arm van de Melkweg.

De Noord-Amerikanevel is gigantisch groot. Het vormt een gebied aan de nachtelijke hemel dat viermaal zo groot is als een volle Maan. Ondanks deze grote schijnbare afmeting kan de Noord-Amerikanevel meestal niet worden gezien zonder verrekijker of telescoop omdat het object een lage oppervlaktehelderheid heeft. Het vereist uitzonderlijk goede observatieomstandigheden om het met het blote oog te kunnen gezien. In een heldere, donkere hemel lijkt het een deel van de Melkweg. Met verrekijkers en kleine telescopen verschijnt het als een vage lichtvlek. De beste manier om het te observeren is met UHC- of OIII-filters. De vorm van de nevel en de duidelijk roodachtige kleur (als gevolg van emissie van geïoniseerd waterstofgas) zijn alleen op foto's te zien.

Het deel van de nevel dat de meest geconcentreerde stervorming vertoont, wordt de Cygnusmuur (Cygnus wall) genoemd. Het meet ongeveer 20 lichtjaar in doorsnede en verschijnt als een W-vormige richel in het deel van de nevel dat op Mexico en Midden-Amerika lijkt.

Hoe waar te nemen:

NGC 7000 ligt vlakbij de ster Deneb in het sterrenbeeld Zwaan (Cygnus).

Zwaan (Cygnus, afkorting Cyg) is een sterrenbeeld aan de noordelijke hemel tussen rechte klimming 19u07m en 22u01m en tussen declinatie +28° en +61°. Het opvallende sterrenbeeld (soms "Noorderkruis" genoemd naar de vorm van de helderste sterren) is heel goed zichtbaar in de zomer- en herfstmaanden.

Deneb vormt de staart van de Zwaan en is de helderste ster van dit sterrenbeeld; Deneb maakt deel uit van de zogenaamde Zomerdriehoek.

Onderstaande mapjes tonen de locatie van NGC 7000, en van de opname bovenaan, in het sterrenbeeld Zwaan. De "ultra wide field" UWF-foto onderaan toont eveneens NGC 7000 nabij de 'blauwe' heldere ster Deneb.

Foto-opnames:

De opname werd gerealiseerd met een Takahashi FSQ-106ED F3.6 refractor en FLI PL16803 camera van Telescope Live in IC Astronomy Observatory, Oria, Spanje. 

Deze opname werd gemaakt in het Hubble kleurenpalette.

Dit wordt gerealiseerd door gebruik te maken van smalband-filters (SHO) die quasi enkel het licht van geïoniseerd waterstof, zuurstof en zwavel doorlaten. Deze opnames vertonen eveneens gedetailleerde nevelstructuren en geven ons bovendien informatie over de samenstelling van de nevel. In deze SHO-opname kan je het geïoniseerde waterstofgas herkennen aan de goud-koperachtige tinten. De blauwe kleuren in de nevel stemmen overeen met geïoniseerd zuurstof, de rode met geïoniseerd zwavel.

Deze opname - een mosaic van diverse observaties - toont zowat de ganse stervormingsgebied met de Noord-Amerikanevel linksboven, de Pelikaannevel IC 5070 rechts ervan. Rechtsboven kan je eveneens de heldere ster Deneb (hoofdster van het sterrenbeeld Zwaan) herkennen.

Totale belichtingstijd 420 minuten.
Combinatie van 14 subs van 600s met elke smalband-filter (SII, H-alfa en OIII). 
Zie opname ook in Astrobin.

Processing met Astro Pixel Processor, Photoshop CC met AstroPanel V4.2, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI en Denoise Projects 3 plug-ins.

Hieronder zie je deze opname plate solved in Astrobin, waardoor je de diverse gecategoriseerde deep-sky objecten kan herkennen.


De tweede opname onderaan is opnieuw een Hubble kleurenpalette opname van NGC 7000, gerealiseerd met de Takahashi FSQ-106ED refractor van Telescope Live, in Oria, Spanje.

Totale belichtingstijd ongeveer 150 minuten.
Combinatie van 5 x 600s subs met SII, Halpha en OIII-filters. 

Processing met Astro Pixel Processor, Photoshop CC met AstroPanel V4.2, Astronomy Tools en Denoise Projects 3 plug-ins.

De derde opname, in gewone kleuren (LRGB), werd eveneens gerealiseerd met de Takahashi FSQ-106ED refractor van Telescope Live, in Oria, Spanje.

Totale belichtingstijd ongeveer 120 minuten. Combinatie van 6 x 300s subs met L,R,G en B-filters. 

Processing met Astro Pixel Processor, Photoshop CC met AstroPanel V4.2, Astronomy Tools en Denoise Projects 3 plug-ins.

De vierde opname werd gemaakt met een Canon 750D camera met Samyang 135mm F2 lens en Astronomik UHC clip-filter.

Deze camera werd "piggy-back" op de telescoop en Celestron AVX equatoriale montering geplaatst. Met deze combinatie krijg je dus een groter beeldveld te zien (ultra wide field - UWF) van NGC 7000, de Pelikaannevel IC5070 en de ster Deneb rechts ervan (blauwe heldere ster).

Totale belichtingstijd 20 minuten, 20 foto's van 1 minuut bij ISO1600 gecombineerd. Processing met zelfde tools als hierboven beschreven.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Designed with ‌

Offline Website Software