NGC 660

Polar Ring Galaxy in Pisces

Mobirise

NGC 660 

NGC 660 is een peculiair sterrenstelsel in het sterrenbeeld Vissen. Dit bijzondere hemelobject ligt ongeveer 45 miljoen lichtjaar van de Aarde verwijderd.

NGC 660 wordt door zijn eigenaardig uiterlijk een poolringstelsel of polair ringstelsel genoemd. Een polair ringstelsel is een zeldzaam type sterrenstelsel, met een aanzienlijke populatie van sterren, gas en stof die in ringen draaien die sterk gekanteld zijn ten opzichte van het vlak van de schijf van het sterrenstelsel. Deze bizarre configuratie werd wellicht veroorzaakt door de opname van materiaal van een passerend sterrenstelsel door het schijfstelsel een miljard jaar geleden, waarbij het stof en gas uiteindelijk in een roterende ring werd vastgehouden. Deze gewelddadige gravitatie-interactie zou verantwoordelijk zijn voor de talloze stervormingsgebieden die verspreid zijn langs de ring van NGC 660. De ring van NGC 660 meet meer dan 50000 lichtjaar en is breder dan de schijf van het stelsel zelf.

Algemeen:
Object: NGC 660
Naam: NGC 660 of Polar Ring Galaxy
Sterrenbeeld: Pisces (Vissen) 
Magnitude: 12.0
Schijnbare afmeting: 2,17’ x 0,84’ (boogminuten)

Afstand: 45 miljoen lichtjaar
Coördinaten:

RA: 01h 43' 02s
• DEC: +13° 38' 42”


NGC 660 is een peculiair en uniek sterrenstelsel met een poolring, ongeveer 45 miljoen lichtjaar van de aarde verwijderd in het sterrenbeeld Vissen.
Een "peculiair" sterrenstelsel is een sterrenstelsel met een ongewone grootte, vorm of compositie. 
NGC 660 is het enige sterrenstelsel dat als gastheer een "lensvormig (lenticulair) sterrenstelsel van het late type" heeft. Het werd waarschijnlijk gevormd toen twee sterrenstelsels een miljard jaar geleden met elkaar in botsing kwamen. Het kan zijn dat het eerst begon als een schijfstelsel dat materie van een passerend sterrenstelsel vastlegde. Dit materiaal kan na verloop van tijd "uiteengeregen" zijn om een ​​roterende ring te vormen.

De ring is niet echt polair, maar heeft een helling van ongeveer 45 graden ten opzichte van het vlak van de "gastschijf". Het extreme aantal stervormingsgebieden langs de ring van het sterrenstelsel zou het resultaat kunnen zijn van de gravitatie-interactie veroorzaakt door deze botsing. De ring is 50000 lichtjaar in doorsnede - veel breder dan de schijf zelf - en heeft een grotere hoeveelheid gas en stervorming dan de gastschijf. De polaire ring bevat honderden objecten. Veel hiervan zijn rode en blauwe superreuzen. De meest recent gecreëerde sterren in de ring zijn ongeveer 7 miljoen jaar geleden gevormd. Dit geeft aan dat de vorming van deze sterren een lang proces is geweest en nog steeds plaatsvindt.

De polaire ringcomponent kan ook worden gebruikt om de vorm van de anders onzichtbare halo van donkere materie in dit sterrenstelsel te onderzoeken door de zwaartekracht van de donkere materie op de rotatie van de ring en schijf te berekenen.
Het gebied in het centrum heeft een enorme hoeveelheid aan stervorming, zodat het wordt beschouwd als een "starburst"-sterrenstelsel.

Eind 2012 produceerde dit polaire ringstelsel een enorme uitbarsting met een magnitude ongeveer tien keer helderder dan een supernova-explosie. De oorzaak is niet zeker, maar deze gebeurtenis kan het gevolg zijn geweest van een enorme jet die uit het centrale zwarte gat van het sterrenstelsel kwam.

NGC 660 is lid van de M74 groep van sterrenstelsels.

Hoe waar te nemen:
Mapje onderaan geeft aan waar je NGC 660 in het sterrenbeeld Pisces (Vissen) kan terugvinden.
Het bevindt zich (schijnbaar) nabij het bekende spiraalstelsel M74: linksonder (Z-O) ervan kan je NGC 660 waarnemen.
NGC 660 bevindt zich dicht bij de hemelevenaar (ecliptica) en is als dusdanig het beste waar te nemen tussen oktober en december in het noordelijke halfrond (en dus ook vanuit België).
Gezien de visuele magnitude van ongeveer 12 is NGC 660 zichtbaar met behulp van een telescoop met een opening van 8 inch (200 mm) of meer.

Foto-opnames:
Opname werd gerealiseerd met de ASA RC-1000AZ telescoop met FLI PL16803 camera van Telescope Live in El Sauce Observatory, Chili. 
Totale belichtingstijd 160 minuten. LRGB 6:4:2:4 in subs van telkens 600s (per subframe, filter).

Processing telkens met Astro Pixel Processor, Photoshop CC met AstroPanel V4.2, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI en Denoise Projects 3 plug-ins

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Created with ‌

Offline Website Creator