NGC 55

Whale Galaxy

Mobirise

NGC 55 - Whale Galaxy 

NGC 55, ook wel eens het Walvisstelsel genoemd, is een spiraalvormig sterrenstelsel van het Magelhaen-type dat zich op ongeveer 6,5 miljoen lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Beeldhouwer (Sculptor) bevindt. Samen met zijn buur NGC 300  is het een van de sterrenstelsels die het dichtst bij de Lokale Groep staan, waarschijnlijk tussen de Melkweg en de Sculptor groep.

Algemeen:
Object: NGC 55
Naam: Whale Galaxy (Walvisstelsel)
Sterrenbeeld: Sculptor (Beeldhouwer) 
Magnitude: 7,9
Schijnbare afmeting: 32,4’ x 5,6’ (boogminuten)

Afstand: 6,5 miljoen lichtjaar
Coördinaten:

RA: 0h 14' 54s
• DEC: -39° 11' 48”


NGC 55 en het spiraalstelsel NGC 300 zijn traditioneel geïdentificeerd als leden van de Sculptor Group, een nabijgelegen groep sterrenstelsels in het gelijknamige sterrenbeeld. Recente afstandsmetingen geven echter aan dat de twee sterrenstelsels feitelijk dichterbij liggen. Het is waarschijnlijk dat NGC 55 en NGC 300 gravitationeel gebonden zijn.

Je kijkt bijna recht op de rand van NGC 55 (bijna "edge-on") en het stelsel lijkt asymmetrisch met enkele sporen van stof nabij de uitstulping, die diffuus, breed en enigszins langwerpig is met een scherpere zuidrand. De rode/paarse gebieden in het stelsel zijn stervormingsgebieden (HII-gebieden).

Hoe waar te nemen:
Mapje onderaan geeft aan waar je NGC 55 in het sterrenbeeld Sculptor (Beeldhouwer) kan terugvinden.
Sculptor is een eerder onopvallend sterrenbeeld aan de zuidelijke hemel, gelegen tussen 23u04m en 01u44m rechte klimming en -25° en -40° declinatie. Het komt op de breedte van de Benelux nooit helemaal boven de zuidelijke horizon uit en is daardoor slecht te zien. 
De Silver Coin Galaxy, NGC 253 en NGC 300 bevinden zich eveneens in het sterrenbeeld Beeldhouwer.

Foto-opnames:
Opname werd gerealiseerd met de Planewave CDK24 telescoop met FLI PL9000 camera van Telescope Live in El Sauce Observatory, Chili. Dataset N. Szymanek van TL.
Totale belichtingstijd 65 minuten. LRGB 4:4:3:2 in subs van telkens 300s (per subframe, filter).

Processing telkens met Astro Pixel Processor, Photoshop CC met AstroPanel V4.2, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI en Denoise Projects 3 plug-ins

© Copyright 2021 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Mobirise free maker