NGC 5139

Omega Centauri

Mobirise

Omega Centauri - NGC 5139

Omega Centauri, kortweg ω Cen of NGC 5139, is een bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Centaur (Centaurus). Als bolvormige sterrenhoop beschouwd is Omega Centauri de helderste en grootste van zijn soort in de halo van de Melkweg en zo helder dat hij in het verleden als ster geclassificeerd is en met het blote oog zichtbaar is. 

Algemeen:
Object: NGC 5139
Naam: Omega Centauri
Magnitude: 3,9
Schijnbare afmeting: 36,3
Afstand: 15800 lichtjaar
Radius: 86 lichtjaar
Coördinaten:
RA: 13h 26m 48'
DEC: -47° 29’ 

De afstand van de aarde naar Omega Centauri bedraagt ongeveer 16000 lichtjaar en zijn diameter is ongeveer 86 ± 6 lichtjaar.
Zijn massa is enkele jaren geleden nauwkeurig bepaald door sterrenkundigen van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) in Chili. Van 1981 tot 1993 heeft men door spectroscopisch onderzoek snelheden bepaald van meer dan 450 rode reuzen in deze sterrenhoop. Uit de verdeling van de snelheden, gecombineerd met metingen van de sterdichtheid in het stelsel, kon men de totale massa berekenen. Deze blijkt ongeveer vijf miljoen keer de massa van onze zon te bedragen. Dat is vijftig keer zo veel als de gemiddelde bolvormige sterrenhoop die 100000 zonsmassa's zwaar is.
Omega Centauri ligt wat betreft grootte tussen die van gewone bolhopen en de veel grotere dwergstelsels die het Melkwegstelsel begeleiden. In het centrale deel van Omega Centauri staan de sterren naar schatting een kleine 0,1 lichtjaar van elkaar. 

Hoe waar te nemen:
Omega Centauri staat vrij zuidelijk en is niet te zien vanaf de breedte van de Benelux. 
Als Spica het hoogst staat, zoek dan naar Omega Centauri ongeveer 35 graden er direct onder (in zuidelijk halfrond). Een vuist op armlengte is ongeveer 10 graden. Je kunt Omega Centauri met het blote oog zien als de hemel donker genoeg is en als je ver genoeg naar het zuiden op aarde bent. Locatie: zie mapje onderaan.

Foto-opnames:
Opname bovenaan (en hieronder) werd met de Planewave CDK24 telescoop en FLI PL9000 camera van Telescope Live vanuit El Sauce Observatory in Chili, gemaakt. Dataset Nik Szymanek.
Totale belichtingstijd 160 minuten. 4 subs van 600s met elke filter (LRGB).

Processing met AstroPixelProcessor en Photoshop CC met AstroPanel 4.2, Topaz Sharpen AI en Franzis Denoise Projects 3 plug-ins.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Designed with ‌

Offline Website Software