NGC 3576

Statue of Liberty Nebula

Mobirise

Vrijheidsbeeldnevel - NGC 3576

NGC 3576 is een spectaculair stervormingsgebied in de Sagittarius-Carina-arm van de zuidelijke Melkweg. Het bevindt zich in het sterrenbeeld Kiel (Carina), op ongeveer 9000 lichtjaar van de Aarde. 

Algemeen:
Object: NGC 3576
Naam: Vrijheidsbeeldnevel (Statue of Liberty Nebula, Torch Bearer Nebula)
Sterrenbeeld: Carina (Kiel)
Magnitude: 6,6
Schijnbare afmeting: 3’ x 3' (boogminuten)
Afstand: 9000 lichtjaar
Coördinaten:
• RA: 11h 11m 32,7s
• DEC: -61° 21' 44"


Wat gebeurt er in de Vrijheidsbeeldnevel? In deze nevel worden heldere sterren en complexe moleculen gevormd. De indrukwekkende nevel bevindt zich in het stervormingsgebied RCW 57. De opnames tonen dichte hopen van donker interstellair stof, heldere sterren die de afgelopen paar miljoen jaar werden gevormd, nevels met gloeiend waterstofgas dat door deze sterren geïoniseerd is, en grote gaslussen. verdreven door "stervende" sterren. Een gedetailleerde studie van NGC 3576 bracht ten minste 33 zware sterren aan het licht, in de eindstadia van de stervorming, en de duidelijke aanwezigheid van de complexe koolstofmoleculen die bekend staan ​​als polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's). Aangenomen wordt dat PAK's ontstaan ​​in het afkoelende gas van stervormingsgebieden. De ontwikkeling van PAK's in de vormingsnevel van onze zon, zo een vijf miljard jaar geleden, was mogelijk een belangrijke stap in de ontwikkeling van het leven op Aarde.

Hoe waar te nemen:
NGC 3576 is enkel in het zuidelijk halfrond waar te nemen: het bevindt zich in de Sagitarrius-Carina arm van de Melkweg en ligt op een paar 1000 lichtjaar van de bekendere (& met het blote oog zichtbare) Carinanevel NGC 3372. Ligging in het sterrenbeeld Carina: zie mapje onderaan.

Opnames:
Opname bovenaan en 2de onderaan is een Hubble palette (SHO) opname van NGC 3576 of Vrijheidsbeeldnevel (Statue of Liberty nebula). Links zie je nog een deel van een andere grote emissienevel NGC 3603 dat ongeveer 20000 lichtjaar ver weg ligt van de Aarde.
Deze remote-opname werd gerealiseerd met de 20” telescoop ("CHI-2") van Telescope Live in El Sauce Observatory, Chili: combinatie van 4 x 600s opnames met elke H-alpha, SII en OIII filter.
Processing met AstroPixelProcessor volgens Hubble kleurenpalet (SHO) en nabewerking met Photoshop CC.

De eerste opname onderaan is eveneens een Hubble palette of SHO-opname, die met een wat grotere "CHI-1"-telescoop van Telescope Live werd gemaakt: Planewave CDK24 telescoop (met 24" of 60cm opening) en FLI PL9000 camera, eveneens vanuit El Sauce Observatory, Chili.
Totale belichtingstijd 150 minuten. 10 subs van 300s met de 3 smalbandfilters (SHO: H-alpha, SII en OIII)

Onderaan zie je ook een remote-opname in gewone kleuren (LRGB) met de Planewave CDK17 telescoop van Slooh in La Dehesa, Chili.

Een artikel rond de vrijheidsbeeldnevel, met meer uitleg over het effect van smalbandfilters (H-alpha, SII en OIII) vind je hier.

© Copyright 2021 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Mobirise web software - Get now