NGC 3576

Statue of Liberty Nebula - Vrijheidsbeeldnevel

Mobirise

Vrijheidsbeeldnevel - NGC 3576

NGC 3576, ook bekend als Statue of Liberty Nebula (Vrijheidsbeeldnevel), is een spectaculair stervormingsgebied in de Sagittarius-Carina-arm van de zuidelijke Melkweg.
Het bevindt zich in het sterrenbeeld Kiel (Carina), op ongeveer 9000 lichtjaar van de Aarde. 

Algemeen:
Object: NGC 3576
Naam: Vrijheidsbeeldnevel (Statue of Liberty Nebula, Torch Bearer Nebula)
Sterrenbeeld: Carina (Kiel)
Magnitude: 6,6
Schijnbare afmeting: 3’ x 3' (boogminuten)
Afstand: 9000 lichtjaar
Coördinaten:
• RA: 11h 11m 32,7s
• DEC: -61° 21' 44"


Wat gebeurt er in de Vrijheidsbeeldnevel? In deze nevel worden heldere sterren en complexe moleculen gevormd. De indrukwekkende nevel bevindt zich in het stervormingsgebied RCW 57. De opnames tonen dichte hopen van donker interstellair stof, heldere sterren die de afgelopen paar miljoen jaar werden gevormd, nevels met gloeiend waterstofgas dat door deze sterren geïoniseerd is, en grote gaslussen. verdreven door "stervende" sterren. Een gedetailleerde studie van NGC 3576 bracht ten minste 33 zware sterren aan het licht, in de eindstadia van de stervorming, en de duidelijke aanwezigheid van de complexe koolstofmoleculen die bekend staan ​​als polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's). Aangenomen wordt dat PAK's ontstaan ​​in het afkoelende gas van stervormingsgebieden. De ontwikkeling van PAK's in de vormingsnevel van onze zon, zo een vijf miljard jaar geleden, was mogelijk een belangrijke stap in de ontwikkeling van het leven op Aarde.

Links van de Vrijheidsbeeldnevel zie je NGC 3603, een open sterrenhoop in een emissienevel. Dit hemelobject ligt 22000 lichtjaar van de Aarde verwijderd en werd op 14 maart 1834 ontdekt door de Britse astronoom John Herschel.
De open sterrenhoop is een zeer actief H-II-gebied (stervormingsgebied), bestaande uit sterren van ongeveer 2 miljard jaar oud. Het is tevens de grootste bekende sterrenhoop die voor een groot deel uit zogenaamde Wolf-Rayetsterren bestaat. 

Hoe waar te nemen:
NGC 3576 is enkel in het zuidelijk halfrond waar te nemen: het bevindt zich in de Sagitarrius-Carina arm van de Melkweg en ligt op een paar 1000 lichtjaar van de bekendere (& met het blote oog zichtbare) Carinanevel NGC 3372.
Ligging in het sterrenbeeld Carina: zie mapje onderaan.

Opnames:
Opname bovenaan en eerste onderaan is een Hubble palette (SHO) opname van NGC 3576 of Vrijheidsbeeldnevel (Statue of Liberty nebula), met links die andere grote emissienevel NGC 3603.
Deze remote-opname werd gerealiseerd met de ASA500N telescoop (20" of 50cm opening) en FLI PL16803 CCD-camera van Telescope Live in El Sauce Observatory, Chili. 
Totale belichtingstijd 290 minuten.
SHO 9:11:9 subs van 600s met de 3 smalbandfilters (SHO: H-alpha, SII en OIII)

De tweede opname onderaan is eveneens een Hubble palette of SHO-opname, die met een wat grotere "CHI-1"-telescoop van Telescope Live werd gemaakt: Planewave CDK24 telescoop (met 24" of 60cm opening) en FLI PL9000 camera, eveneens vanuit El Sauce Observatory, Chili.
Totale belichtingstijd 150 minuten. 10 subs van 300s met de 3 smalbandfilters (SHO: H-alpha, SII en OIII)

De derde SHO-opname dateert van maart 2020 en werd eveneens met de ASA500N telescoop van Telescope Live in Chili gemaakt.
Totale belichtingstijd 120 minuten. 
Combinatie van 4 x 600s opnames met elke H-alpha, SII en OIII filter. 

De vierde widefield SHO-opname werd gemaakt met de Takahashi FSQ-106ED refractor en FLI PL16803 camera van Telescope Live vanuit Heaven's Mirror Observatory in Australië.
Totale belichtingstijd 180 minuten.
Combinatie van 12 x 300s opnames met elke H-alpha, SII en OIII filter. 

Daarnaast zie je ook een remote-opname in gewone kleuren (LRGB) met de Planewave CDK17 telescoop van Slooh in La Dehesa, Chili.

Processing met AstroPixelProcessor, Photoshop CC met AstroPanel V4.2 of Pro-versie, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI en Denoise Projects 3 plug-ins.

Onderaan zie je ook een breedbeeld 2-panel mosaic dat eveneens werd gerealiseerd met de Takahashi FSQ-106ED refractor en FLI PL16803 camera van Telescope Live vanuit Heaven's Mirror Observatory in Australië. Hier zie je links IC 2944 (Chicken Run Nebula) in het sterrenbeeld Centaurus en rechts het nevel-complex van de Vrijheidsbeeldnevel NGC 3576.
Daaronder werd deze mosaic ook plate solved in Astrobin, waardoor alle significante objecten in de opname worden gecategoriseerd.

Een artikel rond de vrijheidsbeeldnevel, met meer uitleg over het effect van smalbandfilters (H-alpha, SII en OIII) vind je hier.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Created with ‌

HTML Builder