NGC 3532

Wishing Well Cluster

Mobirise

Wishing Well Cluster - NGC 3532

NGC 3532 is een heldere open sterrenhoop op zo'n 1300 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Carina (Kiel van een schip). Het is vooral bekend als de Wishing Well Cluster, omdat het zogenaamd lijkt op verspreide zilveren munten die in een put zijn gevallen.

Algemeen:
Object: NGC 3532 (Caldwell 91)
Naam: Wishing Well Cluster (Pincushion Cluster, Football Cluster...)
Magnitude: 3
Schijnbare afmeting: 60’
Afstand: 1321 lichtjaar
Coördinaten:
• RA: 11h 05m 33'
• DEC: -58° 43,8’


NGC 3532 (Caldwell 91), ook algemeen bekend als de Wishing Well Cluster, is een open cluster op 1321 lichtjaar van de aarde in het sterrenbeeld Carina (Kiel).

NGC 3532 werd ontdekt door de Franse astronoom Nicolas Louis de Lacaille tijdens het observeren vanuit Zuid-Afrika in 1752 en werd drie jaar later in 1755 gecatalogiseerd. Het is een van de meest spectaculaire open sterrenhopen aan de hele hemel.

Deze groep sterren is ongeveer 300 miljoen jaar oud. Dit maakt het van middelbare leeftijd volgens open stercluster-standaarden. De clustersterren die begonnen met een gematigde massa, schijnen nog steeds helder met blauw-witte kleuren, maar de zwaardere sterren hebben hun voorraad waterstof al uitgeput en zijn rode reuzensterren geworden. Als gevolg hiervan lijkt de cluster rijk aan zowel blauwe als oranje sterren. De zwaarste sterren in de oorspronkelijke cluster zullen hun korte maar "schitterende" levens al hebben doorgemaakt en lang geleden als supernova zijn geëxplodeerd. Er zijn ook tal van minder opvallende zwakkere sterren met een lagere massa die een langere levensduur hebben en gele of rode tinten hebben.
NGC 3532 bestaat in totaal uit ongeveer 400 sterren.

De achtergrondhemel hier in een rijk deel van de Melkweg is erg vol met sterren. Er is ook wat gloeiend rood gas te zien, evenals subtiele stofbanen die het zicht op verder weg gelegen sterren blokkeren. Deze zijn waarschijnlijk niet verbonden met het cluster zelf, dat oud genoeg is om al lang geleden materiaal uit zijn omgeving te hebben opgeruimd.

Hoe waar te nemen:
Deze zeer heldere sterrenhoop is gemakkelijk met het blote oog te zien vanaf het zuidelijk halfrond. Het beslaat een gebied aan de hemel dat bijna twee keer zo groot is als de volle maan.
De cluster ligt in het sterrenbeeld Carina (Kiel - zie mapje onderaan), tussen het sterrenbeeld Crux en het grotere maar zwakkere "False Cross" asterisme. De variabele Cepheïd-ster van de 4e magnitude x Carinae (V382-Car) verschijnt nabij de zuidoostelijke rand, maar ligt tussen de zon en de cluster en maakt geen deel uit van de cluster.

Andere bekende open clusters zijn Plejaden (M45), Praesepe - Kribbe (M44), Hyaden, Jewel Box (NGC 4755), NGC 3293...

Foto-opnames:
Foto bovenaan (en eerste hieronder in een andere verwerkte versie) werd gemaakt m.b.v. de ASA500N telescoop en FLI PL16803 camera van Telescope Live vanuit El Sauce Observatory in Chili.
Totale belichtingstijd 40 minuten met 2 sub-frames van 300s met elke filter (LRGB).

De tweede opname werd gemaakt mbv. de Planewave CDK17 telescoop en FLI PL16803 camera van Slooh in La Dehesa, Chili.
Totale belichtingstijd slechts 56 minuten. LRGB 32:30:30:30 met subs van 50s met L-filter en subs van 20s met de RGB-filters.

Alle processing met AstroPixelProcessor en Photoshop CC met AstroPanel 4.2, Topaz Sharpen AI en Franzis Denoise Projects 3 plug-ins.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Made with ‌

Mobirise.com