Carinanevel - NGC 3372

Hubble kleurenpalette - en LRGB-opname


Remote-opnames van de Carinanevel (NGC 3372) met de ASA500N telescoop van Telescope Live in El Sauce Observatory, Chili. Eén opname werd in gewone kleuren gemaakt (met LRGB-filters) en de andere opname volgens het Hubble kleurenpalette (met smalband filters), De moeite om deze opname eens groter te maken: de nevel bevat gigantisch veel details... 

De Carinanevel of NGC 3372 is één van de grootste NGC-objecten, 4x groter en helderder dan de bij ons bekende Orionnevel (M42). De Carinanevel ligt in het sterrenbeeld Carina (Kiel) dat enkel vanuit het zuidelijk halfrond zichtbaar is.
NGC 3372 bevindt zich op een afstand van 6500 tot 10000 lichtjaar van de Aarde en telt verschillende open sterrenhopen.

NGC 3372 bevat ook nog verschillende kleinere nevels zoals de 'Sleutelgatnevel', naast de meest heldere ster in deze opname “Eta Carinae", één van de zwaarste en helderste sterren in het melkwegstelsel. Eta Carinae is omgeven is door een eigen nevel, de Homunculus nevel, die wellicht is ontstaan uit de uitstoot van een nova-uitbarsting rond 1841. Eta Carinae bevat naar schatting ongeveer 100 tot 150 keer zoveel massa als de Zon. De lichtkracht van deze ster is ongeveer vijf miljoen keer zo sterk als die van onze Zon.

De "valse" kleuren in de Hubble-palette opname geven een idee van de chemische samenstelling van de nevel: de rode tinten staan voor geïoniseerd zwavel, koper-goudachtige tinten voor geïoniseerd waterstof en blauw voor geïoniseerd zuurstof.

Totale belichtingstijd van de Hubble-palette opname 150 minuten. Combinatie van 3 x 600s subs met SII en 6 x 600s subs met H-alpha en OIII filters.
De gewone kleurenopname werd met een totale belichtingstijd  van 160 minuten gerealiseerd. Combinatie van 8 x 300s subs met L,R,G en B-filters
Processing telkens met Astro Pixel Processor, Photoshop CC (met AstroPanel V4.2 & Astronomy Tools plug-ins) en Topaz Denoise 4.0.

In de fotogallerij zie je de locatie van de Carinanevel in de melkweg (opname vanuit Wanaka, Nieuw-Zeeland in december 2019): je kan de Carinanevel heel makkelijk met het blote oog herkennen. Het mapje met de locatie van de Carinanevel (NGC3372) in het sterrenbeeld Kiel (Carina) komt uit de Constellation Guide

Beide opnames werden ook gepost als "best of the week" op de facebook-pagina en website van het telescopen-netwerk Telescope Live (telescope.live)

Artikel van de Carinanevel, gepubliceerd in de nieuwsbrief van oktober 2020 van de volkssterrenwacht Ugent vind je hier: link

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Built with ‌

HTML Website Generator