NGC 3324

Gabriela Mistral Nebula in Carina

Gabriela Mistral Nebula - NGC 3324

De Gabriela Mistral-nevel, ook bekend als NGC 3324 en IC 2599, is een emissienevel (HII-gebied) opgewekt door een open sterrenhoop (OCL 819) in het midden. Het bevindt zich op ongeveer 7200 lichtjaar afstand in de noordwestelijke hoek van de Carinanevel (NGC 3372) in het zuidelijke sterrenbeeld Carina. In feite is IC 2599 het zuidelijke deel van NGC 3324. 

Foto bovenaan toont de Gabriela Mistral-nevel ten noordwesten (rechtsboven op de opname) van een deel van de Carinanevel.

Algemeen:

Object: NGC 3324 (IC 2599)
Naam: Gabriela Mistral Nebula
Magnitude: 6,7
Schijnbare afmeting: 16’
Afstand: 7560 lichtjaar
Coördinaten:
• RA: 10h 37m 20s
• DEC: -58° 38’ 30"

In deze NGC3324-regio veroorzaakte een grote stof- en gaswolk heel wat miljoenen jaren geleden een uitbarsting van stervorming wat leidde tot verschillende extreem zware, zeer hete sterren. De intense ultraviolette straling van deze hete jonge sterren zorgt ervoor dat de gaswolk gaat gloeien en een holte vormt in het omringende gas en stof. De sterren eroderen in feite langzaam de gaswolk weg. De donkere plekken in de afbeelding zijn gebieden waar stofsluiers het licht van het gloeiende gas op de achtergrond blokkeren.

Onderaan de opname zie je nog een uitloper van de Carinanevel, eveneens een rode emissienevel. Rechtsboven zie je ook een jonge open sterrenhoop waar het blauwe licht van de sterren reflecteert op de stofnevel errond: een reflectienevel.

De rand van de nevel heeft een sterke gelijkenis met een menselijk gezicht in profiel. Dit is vooral goed herkenbaar in smalband filter-opnames: zie tweede opname onderaan.

NGC 3324 wordt daarom vaak de Gabriela Mistral-nevel genoemd, naar de Nobelprijs winnende dichter uit Chili. 

Hoe waar te nemen:

Je kan de Gabriela Mistral Nebula (NGC 3324) herkennen als deel van de Carinanevel, die makkelijk met het blote oog te herkennen is in het zuidelijk halfrond: zie Carinanevel NGC 3372.

Onderaan vind je mapjes met de locatie van NGC 3324 (als deel van NGC 3372, zie ook de SHO-opname van NGC 3372).

Foto-opnames:

Foto bovenaan (en eerste hieronder) toont de Gabriela Mistral-nevel ten NW van de Carinanevel en is een Hubble kleurenpalette (SHO) gemaakt met de ASA500N telescoop en FLI PL16803 camera van Telescope Live vanuit El Sauce Observatory in Chili.

Totale belichtingstijd 100 minuten.
SHO 4:2:4 subs van 600s met elke smalbandfilter (SII, H-alpha en OIII).

Deze opname werd ook plate solved in Astrobin. 
Eén van de eerste beelden met de James Webb Space Telescoop (JWST) die op 12 juli 2022 werden gepubliceerd toont een klein deel van NGC 3324 (Gabriela Mistral Nebula) waarbij gedetailleerd de complexe nevelstructuren van dit stervormingsgebied worden getoond. Onderaan zie je een vergelijking tussen de JWST opname en de eigen opname & waar de JSWT opname zich juist situeert.

De astrofotografie werkgroep van de VS A Pien heeft ook reeds enkele remote opnames gemaakt (m.b.v. het telescopen netwerk Telescope Live) van deze nevel NGC 3324.

Opname in bijlage toont de locatie van de JWST-opname in onze remote opname.

De tweede foto - in normale LRGB kleuren - werd eveneens gemaakt m.b.v. de ASA500N telescoop en FLI PL16803 camera van Telescope Live vanuit El Sauce Observatory in Chili.

Totale belichtingstijd 160 minuten.
Combinatie van 8 x 300s subs met L,R,G en B-filters. 

De derde SHO-opname in het Hubble kleurenpalette werd gemaakt mbv. de Planewave CDK24 telescoop en FLI PL9000 camera van Telescope Live vanuit El Sauce Observatory in Chili.

Totale belichtingstijd 90 minuten.
3 subs van 600s met elke smalbandfilter (SII, H-alpha en OIII).

Alle processing met AstroPixelProcessor en Photoshop CC met AstroPanel 4.2, Topaz Sharpen AI en Franzis Denoise Projects 3 plug-ins.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Created with ‌

Mobirise.com