NGC 3293

open sterrencluster

Mobirise

NGC 3293

NGC 3293 is een open sterrenhoop in het sterrenbeeld Carina (Kiel), op ongeveer 9000 lichtjaar van de aarde. 

Algemeen:
Object: NGC 3293
Naam: -
Magnitude: 4,7
Schijnbare afmeting: 8,2’
Afstand: 9000 lichtjaar
Coördinaten:
• RA: 10h 35m 24'
• DEC: -58° 14’


De sterrenhoop, bekend als NGC 3293, zou zelf ongeveer tien miljoen jaar geleden slechts een gas- en stofwolk zijn geweest, maar toen sterren begonnen te vormen werd het de heldere groep die we hier zien. 

Het werd in 1751 ontdekt door Nicolas-Louis de Lacaille. Het bestaat uit meer dan 100 sterren die helderder zijn dan magnitude 14 in een veld van 10 boogminuten, waarvan de helderste blauwe superreuzen zijn met een schijnbare magnitude van 6,5 en 6,7. Er is ook een pulserende rode superreus van magnitude 7, V361 Carinae

Er is hier ook gloeiend gas te zien, evenals stofbanen die het zicht op verder weg gelegen sterren blokkeren. Deze zijn waarschijnlijk niet verbonden met het cluster zelf, dat oud genoeg is om al lang geleden materiaal uit zijn omgeving te hebben opgeruimd. Het koper-goud kleurig gas bestaat voornamelijk uit geïoniseerd waterstof (Hubble palette opname)

Hoe waar te nemen:
De cluster ligt in het sterrenbeeld Carina (Kiel - zie mapje onderaan), wat enkel in het zuidelijk halfrond te zien is.

Andere bekende open clusters zijn Plejaden (M45), Praesepe - Kribbe (M44), Hyaden, Jewel Box (NGC 4755), Wishing Well Cluster (NGC 3532)...

Foto-opnames:
Foto bovenaan (en hieronder) werd gemaakt m.b.v. de Planewave CDK24 telescoop en FLI PL9000 camera van Telescope Live vanuit El Sauce Observatory in Chili.
Het is een zogenaamd Hubble kleurenpalette opname waarin smalbandfilters worden gebruikt die enkel het licht van geïoniseerd waterstof (H-alpha), - zuurstof (OIII) en - zwavel (SII) doorlaten. Er wordt een "vals kleurenbeeld" gevormd door SII, H-alpha en OIII data als RGB te gebruiken: dit wordt dan een SHO-opname genoemd.
Totale belichtingstijd 120 minuten met 4 sub-frames van 600s met elke filter (SHO).

In de tweede opname werd enkel de H-alpha en OIII data gebruikt uit vorige dataset om een zogenaamde bi-kleur HOO-opname te creëren.

Processing met AstroPixelProcessor en Photoshop CC met AstroPanel 4.2, Topaz Sharpen AI en Franzis Denoise Projects 3 plug-ins.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Built with ‌

HTML Website Creator