NGC 247

Spiraalvormig sterrenstelsel in Cetus
Spiral Galaxy in Cetus

NGC 247 

NGC 247 (ook wel PGC 2758) is een spiraalvormig sterrenstelsel in het sterrenbeeld Cetus (de Walvis).

NGC 247 maakt deel uit van de Sculptor groep (Beeldhouwergroep), een groep sterrenstelsels rond NGC 253, het Sculptor sterrenstelsel. Deze groep is de meest nabije groep van sterrenstelsels bij de Lokale Groep. De geschatte afstand van NGC 247 tot de Aarde werd na recente metingen teruggebracht tot iets meer dan 11 miljoen lichtjaar

Algemeen:

Object: NGC 247 (Caldwell 62, PGC 2758)
Naam: -
Sterrenbeeld: Cetus  
Magnitude: 9,9
Afstand: 11,1 miljoen lichtjaar
Schijnbare afmeting: 21,4’ x 6,9' (boogminuten) 
Coördinaten: 
RA: 00h 47m 08s
DEC: -20° 45' 37"

NGC 247 is een relatief klein spiraalstelsel in het zuidelijke sterrenbeeld Cetus (de Walvis). Het bevindt zich op een afstand van ongeveer 11 miljoen lichtjaar van ons en maakt deel uit van de Sculptor Groep, een losse verzameling sterrenstelsels die ook de bekendere NGC 253 (ook wel bekend als de Sculptor Galaxy) bevat.

Met een diameter van ongeveer 70000 lichtjaar, is dit spiraalstelsel wat kleiner dan onze Melkweg.

NGC 247 werd op 20 oktober 1784 ontdekt door de Duits-Britse astronoom William Herschel.

De kern van NGC 247 is hier zichtbaar als een heldere, witachtige vlek, omgeven door een mengsel van sterren, gas en stof. Het stof vormt donkere vlekken en filamenten die zich aftekenen tegen de achtergrond van sterren, terwijl het gas zich heeft gevormd tot heldere rode knopen die bekend staan ​​als H II-gebieden (stervormingsgebieden), meestal verspreid over de armen en buitenste gebieden van de melkweg.

Dit sterrenstelsel vertoont een bijzonder ongewoon en mysterieus kenmerk. Het noordelijke deel van de schijf van NGC 247 herbergt een schijnbare leegte, een opening in de gebruikelijke zwerm sterren en H II-gebieden die bijna een derde van de totale lengte van het sterrenstelsel beslaat.

Er zijn sterren in deze leegte, maar ze zijn heel anders dan de sterren eromheen. Ze zijn aanzienlijk ouder en daardoor veel zwakker en roder. Dit geeft aan dat de stervorming die over het grootste deel van de schijf van het stelsel plaatsvindt, op de een of andere manier is gestopt in het lege gebied en al ongeveer een miljard jaar niet heeft plaatsgevonden. Hoewel astronomen nog steeds niet zeker weten hoe deze leegte is ontstaan, suggereren recente studies dat deze mogelijk is veroorzaakt door zwaartekracht-interacties met een deel van een ander sterrenstelsel.

Hoe waar te nemen: 

NGC 247 bevindt zich in het sterrenbeeld Cetus (Walvis): zie mapjes onderaan. 

Met een visuele magnitude van 9,1 is NGC 247 enkel zichtbaar met behulp van een verrekijker of een kleine telescoop met een opening van minstens 80 mm.

Zoek ongeveer 5° ten noorden van de Sculptor Galaxy (NGC 253) naar NGC 247 als een heel zwak lichtvlekje. Gebruik lage vergrotingen (~50x of minder). Het nucleaire gebied is nauwelijks zichtbaar in een zes-inch onder een donkere hemel. Grotere telescopen kunnen wat vlekken vertonen in de omringende waas.

Foto-opnames:

Deze opname van NGC 247 werd gerealiseerd met de Planewave CDK24 telescoop en FLI PL09000 camera van Telescope Live vanuit El Sauce Observatory in Chili.

Totale belichtingstijd 520 minuten
LHαRGB: 10:11:10:10:11 subs van 600s met elke filter
(de Hα data werd mee gemengd in het L en R kanaal
. voor deze kleuropname)

FOV: 32' x 32' (0,62"/px) - zie opname ook in Astrobin.

Processing met AstroPixelProcessor en Photoshop CC met AstroPanel Pro, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI en NoiseXTerminator plug-ins.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Designed with ‌

HTML Website Generator