NGC 2359

Thor's Helmet

Mobirise

NGC 2359 - Thor's Helmet

Thor’s Helmet (NGC2359) is emissienevel in het sterrenbeeld Grote Hond (Canis Major). De naam verwijst naar de Noorse god Thor. Deze helmvormige kosmische bubble met vleugelachtige aanhangsels heeft een diameter van 30 lichtjaar en bevindt zich op een afstand van 12000 lichtjaar van de Aarde..

Algemeen:
Object: NGC 2359 (GUM 4, Sh2-298)
Naam: Thor's Helmet 
Sterrenbeeld: Canis Major (Grote Hond)
Magnitude: 11,45 
Schijnbare afmeting: 8’ x 8’ (boogminuten)

Afstand: 12000 lichtjaar
Coördinaten:
• RA: 7h 18m 30'
• DEC: -13° 13.8'


NGC 2359 is een helmvormige kosmische nevel, die Thor's Helmet wordt genoemd, ongeveer 30 lichtjaar in doorsnede.
Deze interstellaire zeepbel is een gevolg van de sterke sterwind van een Wolf-Rayetster (WR), de heldere massieve reuzenster die centraal in deze nevel staat. Deze WR-ster gaat nu doorheen een kort pre-supernova stadium van zijn evolutie. Een deel van de atmosfeer van de ster wordt afgestoten.
De scherpe beelden van NGC2359 vertonen opvallende details van gas- en stoffilamenten.  De overheersende blauwachtige tint is de sterke emissie van dubbel geïoniseerde zuurstofatomen in het gloeiende gas. Omdat er interactie is tussen het uitdeinend gas en een grote moleculaire interstellaire wolk in de omgeving, zien we geen zuivere zeepbelvorm, maar een meer complexe structuur: een helm met vleugeltjes.

Hoe waar te nemen:
NGC 2359 bevindt zich in het noordoosten van het sterrenbeeld Grote Hond: zie mapje.
Thor's Helmet heeft slechts een lage oppervlaktehelderheid: je hebt een grotere telescoop nodig om wat nevelstructuren te kunnen zien.

Foto-opnames:
Foto bovenaan (en 2de hieronder) is een remote opname met de ASA 500N telescoop (50cm) van Telescope Live in El Sauce, Chili.
Totale belichtingstijd 50:40:40:40:40min met Ha:L:R:G:B filters.
Processing met AstroPixelProcessor en Photoshop CC (incl. AstroPanel 4.1 en Noel Carboni’s Astronomy Tools plug-ins)

Eerste opname onderaan is een Hubble kleurenpalette opname (SHO), gemaakt met de Planewave CDK24 telescoop en FLI PL9000 camera van Telescope Live in El Sauce Observatory, Chili.
Totale belichtingstijd 300 minuten. 10 subs van 600s met de 3 smalband-filters (SII, Halpha en OIII). De dominante blauwe kleur van het geïoniseerd zuurstof komt hier goed tot uiting.
Processing met AstroPixelProcessor en Photoshop CC (incl. AstroPanel 4.2, Astronomy Tools en Denoise Projects 3 pro plug-ins)

Foto's onderaan toont ook een remote opname die met de Slooh 20” CDK20-telescoop (PlaneWave Instruments) in Mt Teide, Tenerife werd gemaakt. Hier werd gebruik gemaakt van vele opnames met korte belichtingstijd door de verschillende filters. Dit geeft wel wat minder fijne details dan de prachtige opname die bekomen werd via Telescope Live, maar het plaatje ziet er nog steeds prima uit!
Totale belichtingstijd 120 minuten. LRGB 66:21:22:22 in subs van 60s (L) en 50s (RGB). Processing met AstroPixelProcessor en PS CC (AstroPanel 4) 

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Made with ‌

HTML Generator