NGC 2170

Angel Nebula in Monoceros - Eenhoorn

NGC 2170 - Angel Nebula

NGC 2170 is een spectaculair nevelgebied in het sterrenbeeld Monoceros. Het is een regio met veel verschillende soorten nevels. We zien hier een reflectienevel die omringd wordt door andere blauwachtige reflectienevels, zwarte absorptienevels en een rood emissiegebied. Nevelgebieden zoals deze zijn meestal ideaal voor stervormingsactiviteit.

Dit gebied ligt aan de rand van een moleculaire wolk, die bekend staat als Mon R2. Het is aan de hemel te vinden dichtbij de Orionnevel, maar wordt momenteel op bijna twee keer zo ver weg van de Aarde geschat (ongeveer 2700 lichtjaar van de aarde).

Men denkt dat NGC 2170 een doorsnede heeft van ongeveer 80 lichtjaar. Het werd ontdekt op 16 oktober 1784 door William Herschel.

Algemeen:

Object: NGC 2170
Naam: Angel Nebula
Sterrenbeeld: Monoceros (Eenhoorn)
Magnitude: -
Schijnbare afmeting: 2,0’ x 2,0' (boogminuten)
Afstand: 2700 lichtjaar
Coördinaten:
• RA: 06h 07m 31s
• DEC: -06° 23' 53"

NGC 2170 is een stoffige reflectienevel en een stervormingsgebied dat ongeveer 6 tot 10 miljoen jaar geleden werd gevormd, gelegen aan de rand van de gigantische, stervormende moleculaire wolk Monoceros R2 (Mon R2), op zo'n 2700 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Monoceros (Eenhoorn).

In feite is NGC 2170 slechts de blauwe nevel onder de rood-oranje nevel in deze opname (zie ook mapjes verder op deze pagina). NGC 2170 heeft een schijnbare afmeting van 2 x 2 boogminuten ten opzichte van (ongeveer) 65 x 65 boogminuten voor de ganse opname.

De blauwachtige gebieden zijn reflectienevels, zo genoemd omdat ze het licht van nabije hete sterren weerkaatsen. De stofdeeltjes in deze gebieden reflecteren bij voorkeur blauw licht. De rode gebieden zijn emissienevels en schijnen omdat ultraviolet licht van nabije sterren waterstof- en andere gasatomen in de nevel opwekt ("agiteert" of "aanslaat"), die vervolgens hun eigen licht in specifieke kleuren uitstralen. De donkere stroken in deze opname zijn donkere absorptienevels, die alleen worden gezien vanwege het licht dat ze blokkeren. Met andere woorden, de donkere nevel is in silhouet te zien.

Er zijn vele tekenen van voortdurende stervorming en massieve jonge sterren die meestal verborgen zijn achter het dikke interstellaire stof, dat ultraviolet en zichtbaar licht sterk absorbeert. De energieke sterrenwind en intense straling van deze hete jonge sterren geven de interstellaire wolken een nieuwe vorm.

Hoe waar te nemen:

NGC 2170 is een reflectienevel in het sterrenbeeld Monoceros. NGC 2170 bevindt zich dicht bij de hemelevenaar en is in de winter goed te observeren vanuit België.

Het is aan de hemel niet ver te vinden van het sterrenbeeld Orion. De mapjes onderaan tonen NGC 2170 in Monoceros, nabij Orion.

Foto-opnames:

LRGB-opname van NGC 2170 met de ASA500N telescoop en FLI PL16803 camera van Telescope Live in El Sauce Observatory, Chili.

Totale belichtingstijd 240 minuten
LRGB 6 subs van 600s met elke filter (L, R, G en B) 
FOV: 67' x 67' (0,98"/px) - zie opname ook in Astrobin.

Processing met AstroPixelProcessor en Photoshop CC met AstroPanel Pro, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI en Franzis Denoise Projects 3 plug-ins.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Built with ‌

Offline Website Creator