NGC 1672

Balkspiraalstelsel - Barred Spiral Galaxy in Dorado

NGC 1672 - Balkspiraalstelsel in Dorado

NGC 1672 is een balkspiraalstelsel in het sterrenbeeld Dorado (Goudvis), en dus enkel zichtbaar vanaf het zuidelijk halfrond. 
NGC 1672 is bijna "face-on" te zien en toont gebieden met intense stervorming.
De grootste concentraties van stervorming worden gevonden in de zogenaamde starburst-gebieden aan de uiteinden van de uitgesproken balk van het sterrenstelsel. Het is een prototypisch balkspiraalstelsel en verschilt van normale spiraalstelsels doordat de spiraalarmen niet helemaal tot in het centrum draaien. In plaats daarvan zijn ze bevestigd aan de twee uiteinden van een rechte balk van sterren die de kern omsluit.

Algemeen:

Object: NGC 1672 (PGC 15941)
Naam: -
Sterrenbeeld: Dorado (Goudvis)
Magnitude: 10,3
Schijnbare afmeting: 6,6’ x 5,5' (boogminuten)
Afstand: 51,7 miljoen lichtjaar
Coördinaten:
• RA: 4h 45m 43s
• DEC: -59° 14' 50"

NGC 1672 werd ontdekt door de astronoom James Dunlop op 5 november 1826. 

NGC 1672 heeft een grote balk die naar schatting ongeveer 65000 lichtjaar groot is. Het heeft zeer sterke radio-emissies die afkomstig zijn van de kern, de balk en het binnenste gedeelte van het spiraalarm-gebied. De kern is Seyfert type 2 en wordt omringd door een starburst-gebied. 

Het centrum van het stelsel bevat een balk met een hoge oppervlaktehelderheid en vier filamentachtige spiraalarmen strekken zich naar buiten uit vanaf de uiteinden van deze balk. De spiraalarmen zijn asymmetrisch; één van de armen in het noordoostelijke deel van de schijf is aanzienlijk helderder dan zijn tegenhanger aan de andere kant. De spiraalarmen bevatten ook talrijke stervormingsgebieden (rode HII gebieden).

NGC 1672 is dus een lid van de familie van Seyfert-sterrenstelsels, genoemd naar de astronoom Carl Keenan Seyfert, die in de jaren veertig een familie van sterrenstelsels met actieve kernen uitgebreid bestudeerde. De energie-output van deze kernen kan soms hun "gastheerstelsel" overtreffen. Deze actieve stelsels omvatten de zogenaamde quasars en blazars. Hoewel elk type onderscheidende kenmerken heeft, wordt aangenomen dat ze allemaal worden aangedreven door superzware zwarte gaten, maar vanuit verschillende hoeken bekeken.

Het sterrenstelsel maakt deel uit van de Dorado Group.

Hoe waar te nemen:

NGC 1672 bevindt zich in het zuidelijke sterrenbeeld Dorado of Goudvis in het Nederlands.

Dorado is een aan de zuidelijke hemel gelegen sterrenbeeld, tussen rechte klimming 3u53m en 6u36m en declinatie -49° en -70°. Het komt op de breedte van België nooit boven de horizon uit. We kunnen dit stelsel dan ook nooit observeren vanuit België.

De Grote Magelhaense Wolk (LMC) bevindt zich eveneens in dit sterrenbeeld.

Mapjes onderaan tonen dit sterrenbeeld en de locatie van NGC 1672.

Foto-opnames:

LRGB-opname van NGC 1672 met de Planewave CDK24 telescoop en FLI PL 09000 camera van Telescope Live in El Sauce Observatory, Chili.

Totale belichtingstijd 320 minuten
LRGB 8 subs van 600s met elke filter (L, R, G en B) 
FOV: 32' x 32' (0,62"/px) - zie opname ook in Astrobin.

Processing met AstroPixelProcessor en Photoshop CC met AstroPanel Pro, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI en Franzis Denoise Projects 3 plug-ins.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Built with ‌

Offline Website Builder