NGC 1512

Balkspiraalstelsel in Horologium

NGC 1512

NGC 1512 is een balkspiraalstelsel met een speciale dubbele ringstructuur in het Zuidelijke sterrenbeeld Horologium (Slingeruurwerk).
Het sterrenstelsel  ligt op ongeveer 38 miljoen lichtjaar afstand van de Aarde en heeft een diameter van 70000 lichtjaar.

Algemeen:

Object: NGC 1512
Naam: -
Sterrenbeeld: Horologium
Magnitude: 10,2
Schijnbare afmeting: 8,4’ x 4,0' (boogminuten)
Afstand: 38 miljoen lichtjaar
Coördinaten:
• RA: 4h 03m 54s
• DEC: -43° 20' 56"

NGC 1512 is een balkspiraalstelsel op ongeveer 38 miljoen lichtjaar afstand van de Aarde in het sterrenbeeld Horologium. Het sterrenstelsel heeft een doorsnede van 70000 lichtjaar en vertoont een dubbele ringstructuur, met een (kern)ring rond de  kern van het stelsel en een ring verder weg in de hoofdschijf. 

Getijdekrachten (zwaartekracht) van NGC 1512 beïnvloeden het nabijgelegen lensvormige dwergstelsel NGC 1510: zie blauwe spot rechtsonder NGC 1512 in de opname bovenaan.
De twee sterrenstelsels zijn slechts ∼5 boogminuten (of 13,8 kpc) van elkaar gescheiden en zijn bezig met een langdurige fusie die reeds een 400-tal miljoen jaar aan de gang is. Aan het einde van dit proces zal NGC 1512 zijn kleinere metgezel volledig hebben 'opgeslorpt'.

De interactie tussen deze twee sterrenstelsels heeft geleid tot stervormingsactiviteit aan de rand van de schijf en versterkte de getijdevervorming in de spiraalarmen van NGC 1512.
De balk van NGC 1512 leidt gas naar het hart van het sterrenstelsel. Deze kern van NGC 1512 is uniek vanwege zijn speciale 2400 lichtjaar brede cirkel van jonge sterrenclusters, een zogenaamde "circumnucleaire" starburst-ring. Dit is dus een ring van stergeboorte... 
Blauwe sterren en rode stervormende wolken van gloeiend waterstof volgen de grote spiraalarmen langs de buitenrand van het sterrenstelsel.

De meeste sterrenstelsels hebben geen ringen: waarom heeft dit sterrenstelsel er dan twee? Om te beginnen is de heldere band nabij het centrum van NGC 1512 een 'nucleaire' ring, een ring die het centrum van het sterrenstelsel omringt en helder gloeit met recent gevormde sterren. De meeste sterren en bijbehorend gas en stof draaien echter om het galactische centrum in een ring die veel verder weg ligt. Deze ring wordt, contra-intuïtief, de binnenring genoemd. Deze binnenste ring verbindt de uiteinden van een diffuse centrale balk die horizontaal door het stelsel loopt. Men denkt dat deze ringstructuren worden veroorzaakt door NGC 1512's eigen asymmetrieën in een langdurig proces dat seculiere evolutie wordt genoemd. De zwaartekracht van deze asymmetrieën van sterrenstelsels, inclusief de balk van sterren, zorgt ervoor dat gas en stof van de binnenste ring naar de nucleaire ring vallen, waardoor de stervormingssnelheid van deze ring wordt verhoogd. Sommige spiraalstelsels hebben zelfs nog een derde ring: een buitenste ring die het sterrenstelsel nog verder omcirkelt.

NGC 1512 werd in het jaar 1826 ontdekt door de Schotse astronoom James Dunlop. Het balkspiraalstelsel is lid van de Dorado Group.

Hoe waar te nemen:

NGC 1512 bevindt zich in het Zuidelijke sterrenbeeld Horlogium. Horologium (of Slingeruurwerk in het Nederlands) is een onopvallend sterrenbeeld aan de zuiderhemel, liggende tussen rechte klimming 2u12m en 4u18m en tussen declinatie −40° en −67°. Het is vanaf de breedte van België niet te zien. Mapje hieronder toont de het sterrenbeeld Horologium (links) en de juiste locatie van NGC 1512 in dit sterrenbeeld (rechts).

Gezien de visuele magnitude van 10,54, is NGC 1512 zichtbaar vanuit zuidelijkere breedtes met behulp van een telescoop met een opening van 6 inch (150 mm) of meer.

Foto-opnames:

De opname van NGC 1512 (bovenaan en hieronder) werd gerealiseerd met de Planewave CDK24 telescoop (met 60cm opening) en FLI PL 09000 camera van Telescope Live in El Sauce Observatory, Chili.

Totale belichtingstijd 400 minuten. 10 sub-frames van 600s met elke filter (LRGB).
FOV: 32' x 32' - zie opname ook in Astrobin.

Processing met AstroPixelProcessor en Photoshop CC met AstroPanel Pro, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI en Franzis Denoise Projects 3 plug-ins.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Built with ‌

Website Software