NGC 1313

Topsy Turvy Galaxy

Mobirise

NGC 1313 - Topsy Turvy Galaxy

NGC 1313 is een balkspiraalstelsel in het sterrenbeeld Reticulum op ongeveer 13 miljoen lichtjaar van de aarde. Het heeft een diameter van ongeveer 50000 lichtjaar (ongeveer de helft van de diameter van de melkweg).

Algemeen:
Object: NGC 1313 
Naam: Topsy Turvy Galaxy 
Sterrenbeeld: Reticulum
Magnitude: 8.7
Schijnbare afmeting: 9,1’ x 7,1’ (boogminuten) 
Afstand: 12,886 miljoen lichtjaar
Coördinaten:
• RA: 3h 18m 15
• DEC: -66° 29' 50"


NGC 1313 is een balkspiraal sterrenstelsel met een opvallend ongelijke vorm en een rotatieas dat zich ook niet precies in het midden bevindt.
Door die speciale vorm wordt het Topsy Turvy Galaxy genoemd: "ondersteboven" gekeerd sterrenstelsel...
 Het sterrenstelsel vertoont sterke stervormingsactiviteit en bijbehorende zogenaamde supershells of -bubbels. Zo een superbubbel is een caviteit (holte) die honderden lichtjaren in doorsnede groot is en uit hete gasatomen bestaat die minder dicht dan het omringende interstellaire medium. Die gasatomen worden tegen dat interstellaire medium geblazen en uitgehouwen door meerdere supernovae en sterrenwinden.

NGC 1313 wordt gedomineerd door verspreide zones met intense stervorming, waardoor het sterrenstelsel er nogal rafelig uitziet. De ongelijke vorm, het rafelige uiterlijk en de sterke "starburst" kunnen allemaal worden verklaard door een galactische botsing van oudere sterrenstelsels in het verleden. NGC 1313 lijkt echter een geïsoleerd sterrenstelsel te zijn en heeft geen directe buren. Daarom is het niet duidelijk of hij in zijn verleden een kleine metgezel heeft "opgeslorpt".
NGC 1313 bevindt zich in de Virgo supercluster (van sterrenstelsels)

Hoe waar te nemen: 
NGC 1313 bevindt zich in het sterrenbeeld Reticulum: zie mapje onderaan.
Reticulum of "Net" in het nederlands is een klein sterrenbeeld aan de zuidelijke hemelkoepel, vanaf de breedte van de Benelux niet te zien.
Het bevindt zich dus ten zuiden van de hemelevenaar en is als zodanig gemakkelijker zichtbaar vanaf het zuidelijk halfrond.
Gezien dit object een visuele magnitude van 10 heeft, is NGC 1313 zichtbaar met behulp van een verrekijker of een kleine telescoop met een opening van 80 mm.

Foto-opnames:
Opname bovenaan (& eerste onderaan) werd remote gemaakt met de ASA 500N telescoop (met 50cm opening) en FLI PL16803 camera van Telescope Live vanuit El Sauce Observatory in Chili.
Totale belichtingstijd 160 minuten. LRGB-opname met 8 subframes van 300s met elke filter.
De tweede foto vertoont een detail van deze opname waarin de (rode) HII-gebieden, de stervormingsgebieden, werden benadrukt.

De derde opname is eveneens een LRGB-opname, gemaakt met de Planewave CDK17 telescoop van Slooh in La Dehesa, Chili. 
Totale belichtingstijd 93 minuten. LRGB 51 subs van telkens 50s met L-filter en 20s met de R, G en B-filters..

Processing telkens met Astro Pixel Processor, Photoshop CC met AstroPanel V4.2, Astronomy Tools en Denoise Projects 3 plug-ins.

© Copyright 2021 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Build a web page with Mobirise