MARS

Mobirise


Oppositie 2020:

Mars staat op 14 oktober 2020 in oppositie met de Zon. Tijdens de oppositie staat Mars precies tegenover de Zon aan de hemel waardoor deze de hele nacht zichtbaar is (zie mapjes onderaan). Een Marsoppositie vindt gemiddeld iedere 780 dagen plaats. Doordat Mars op dat moment relatief dicht bij de Aarde staat, is deze planeet dan helder en goed zichtbaar waardoor dit de beste omstandigheden zijn om Mars waar te nemen met een verrekijker of telescoop.

Met het blote oog is Mars in de periode rond deze oppositie makkelijk zichtbaar als een heldere rood, oranje-achtige 'ster' in het sterrenbeeld Vissen (Pisces) met een helderheid van magnitude -2,5. De kortste afstand van Mars tot de aarde wordt op 6 oktober bereikt. Op dat moment staat de 'rode planeet' op een afstand van 0,415 Astronomische Eenheden (AE) of 62,07 miljoen kilometer. De eerstvolgende keer dat Mars zo dicht bij de aarde komt is pas in september 2035.

Doordat de banen van de Aarde en de planeet Mars om de Zon geen perfecte cirkels zijn maar eerder ellipsen, valt het tijdstip van de kortste afstand niet gelijk met het moment van de oppositie. Dit is ook de reden waarom de afstand van Mars tot de Aarde bij de ene oppositie al dan niet groter of kleiner is dan bij de andere (zie figuren onderaan).
De volgende Marsoppositie zal in december 2022 plaatsvinden.

Opnames:

Opname bovenaan, van 26 oktober 2020, werd vanuit Drongen genomen met ZWO ASI 224MC camera doorheen de Celestron Nexstar 8" telescoop en een Omegon 3x Barlow lens.
Je kan bovenaan makkelijk de zuidelijke poolkap herkennen. Deze wordt snel kleiner. Het wordt immers zomer op het zuidelijk halfrond. Meer dan 10 dagen na oppositie zie je rechts aan de planeetrand een terminator verschijnen. Dat is de minder scherp afgelijnde grens tussen dag en nacht op Mars. Met de telescoop gezien kan het Marsoppervlak verdeeld worden in twee soorten gebieden met verschillende albedo’s (weerkaatsingsvermogen). In het noorden (onderaan in opname) zijn er de lichtere vlakten die bedekt zijn met stof en rood ijzeroxide-rijk zand. Op het zuidelijk halfrond (bovenaan opname) bevinden zich de meer donkere gebieden, de met kraters bedekte hooglanden.
Helemaal aan de noordelijke planeetrand (onderaan) zien we een hint van de blauwe cloudy hood. Een zone met wolken van ijskristallen in de noordelijke polaire atmosfeer van Mars.

Detailopname onderaan (met mapje) werd op 22 september 2020 gemaakt vanuit Drongen (met zelfde apparatuur).
Het mapje daarnaast werd met de BAA Mars Mapper gemaakt en toont wat je op dat moment van Mars-structuren kan zien.

Algemene info Mars:

Mars is vanaf de Zon gezien de vierde planeet in ons zonnestelsel. Het bevindt zich tussen de banen van de Aarde en Jupiter en wordt vaak de 'rode' planeet genoemd aangezien deze planeet vanop de Aarde te zien is als een heldere roodachtige ster.

Mars vertoont van alle planeten de meeste gelijkenissen met de Aarde. Net als de aarde is Mars een rotsplaneet. Het oppervlak is droog en onvruchtbaar en dankzij zijn zeer dunne atmosfeer en een gebrek aan magneetveld en magnetosfeer is leven op Mars vandaag de dag onmogelijk.

Mars bevindt zich gemiddeld 230 miljoen kilometer van de zon. De planeet maakt in 687 dagen één omwenteling om de zon. Een dag op Mars duurt iets langer dan op Aarde, nl. 24 uur, 39 minuten en 35 seconden.

Mars bezit een veel dunnere atmosfeer dan de Aarde aangezien de planeet geen magnetisch veld en magnetosfeer heeft waardoor het steeds moleculen uit de atmosfeer verliest. De Marsatmosfeer bestaat voor het merendeel uit koolstofdioxide (95%), en anders dan onze dampkring beschermt hij de planeet niet tegen het uv-licht van de zon. Daarnaast bevat de Marsatmosfeer ook veel fijn stof die ervoor zorgen dat de lucht vanop het Marsoppervlak gezien een oranjebruine kleur heeft.

Mars kent evenals de Aarde ook seizoenen. De seizoenen op Mars duren tweemaal zo lang als op onze planeet en de oppervlaktetemperatuur varieert tussen de -140°C en 20°C (gemiddelde temperatuur bedraagt -63°C).

In tegenstelling tot op de Aarde worden de seizoenen op Mars sterk bepaald door de excentriciteit van de Marsbaan. Een opvallend seizoensgebonden klimaatverschijnsel op Mars zijn de stofstormen die variëren van kleine plaatselijke fenomenen maar soms ook de hele planeet kunnen beslaan. Deze stofstormen komen voor wanneer Mars zich het dichtst bij de zon bevindt en het dus zomer is op het zuidelijk halfrond. Wanneer stofstormen ontstaan, zal de kleur van het Marsoppervlak eveneens veranderen en zullen deze voor een temperatuursstijging zorgen over de hele planeet.

Het Marsoppervlak vertoont veel gelijkenissen met dat van de Aarde, zoals twee poolkappen die bevroren water en koolstofdioxide bezitten. Daarnaast zijn er ook tal van valleien, vlakten, inslagkraters, vulkanen en geulen terug te vinden.

Mars is met zijn diameter van 6779km heel wat kleiner dan de Aarde (12713km). De zwaartekracht op Mars is daardoor slechts 38 procent van die op Aarde. Men vermoedt dat het een kern heeft met een diameter van ongeveer 1480 kilometer. Deze kern zou grotendeels bestaan uit ijzer en nikkel. Rondom de kern bevindt zich een mantel die voornamelijk uit ijzer en magnesiumsilicaten bestaat en rondom de mantel bevindt zich uiteindelijk de korst.

Rondom Mars draaien twee onregelmatige, kleine manen: Phobos en Deimos.

Zichtbaarheid Mars:

Mars is vanaf de Aarde duidelijk te zien als een oranje-rode ster.
Deze planeet staat het dichtst bij de Aarde in de periode rond de oppositie en de magnitude van Mars varieert meer dan bij andere planeten. Tijdens een conjunctie heeft Mars een magnitude van +1,8 en tijdens een oppositie kan de magnitude oplopen tot -2.9. Dit grote verschil komt omdat de banen van Mars en onze Aarde dicht bij elkaar liggen waardoor de afstand erg kan variëren. Tijdens de opposities van Mars kan men met kleinere telescopen de lichte en donkere gekleurde gebieden op het Marsoppervlak onderscheiden en kan men zelfs de witte poolkappen zien.

Bron algemene info: spacepage.be

Mobirise

Positie Mars van juni 2020 tot februari 2021 in sterrenbeeld Vissen (Bron: skymania.com)

Mobirise

Schets oppositie Mars (Bron: UWMadScience)

Mobirise

Stand Mars in oppositie tov. de Aarde tot 2025 (Bron: skymarvels.com)

Mobirise

Verschil schijnbare grootte Mars bij oppositie tot 2035 (Bron: astroshop.eu)

Mobirise

Mars op 16 & 17 augustus 2020

Remote-opnames Mars op 2 verschillende avonden (16 en 17/08) met de Slooh Celestron Edge HD1400 in Mt Teide, Tenerife.                         

Mobirise

Mars op 14 september 2020

Mars vanuit Drongen doorheen TS 110/770 APO refractor met ZWO ASI 224MC camera

Mobirise

Mars op 22 september 2020

Mars vanuit Drongen doorheen Celestron Nexstar 8" telescoop, 3x Barlow lens en ZWO ASI 224MC camera. Processing met AS!3, Registax en Photoshop CC. 

Mobirise

Mars op 6/11/2020

Opname van Mars met Nexstar 8" telescoop, 3x Barlow lens en ZWO ASI 294MC camera. Processing met AS!3, Registax en Photoshop CC. Seeing was matig, eerste test met de ASI294MC camera (meer geschikt voor deepsky objecten). Contrast was niet super, toch waren de grote structuren (Syris Major, Hellas, Zuidpool...) nog herkenbaar. Mapje via BAA Mars Mapper.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Designed with ‌

Offline Website Builder