M92

Bolhoop in Hercules

Mobirise

M92 - Bolhoop

M92 (Messier 92) of NGC 6341 is een bolhoop in het sterrenbeeld Hercules. 
Met een schijnbare magnitude van 6,3 is M92 één van de helderste bolvormige sterrenhopen in de Melkweg. De cluster is zeer dicht opeengepakt met in totaal ongeveer 330000 sterren.

Algemeen:
Object: Messier 92  (M92, NGC 6341)
Naam: Bolvormige sterrenhoop, Bolhoop
Sterrenbeeld: Hercules
Magnitude: 6,3
Schijnbare afmeting: 14' (boogminuten)
Afstand: 26700 lichtjaar

Coördinaten:
• RA: 17h 17m 07s
• DEC: +43° 08' 09"


Een bolvormige sterhoop (of bolhoop) is een bolvormige groep sterren die rond een sterrenstelsel draait (zoals een satelliet). Bolhopen bevinden zich zo in de halo, uit het vlak, van de Melkweg (of ander sterrenstelsel).
Bolhopen hangen goed aaneen door zwaartekracht – vandaar hun typische bolvorm – en zijn zeer compact in de buurt van hun kern.

Messier 92 (ook bekend als M92 of NGC 6341) is een bolvormige sterrenhoop in het noordelijke sterrenbeeld Hercules. M92 is ongeveer 26700 lichtjaar verwijderd van het zonnestelsel.

Het is één van de helderste in zijn soort in schijnbare magnitude op het noordelijk halfrond en in absolute magnitude in de melkweg, maar wordt vaak over het hoofd gezien door amateurastronomen vanwege de schijnbare nabijheid van de nog helderdere sterrenhoop Messier 13

Zoals kenmerkend is voor oude bolvormige sterrenhopen - waarvan M92 één van de oudste is - zijn de overheersende elementen in M92 waterstof en helium, met alleen sporen van andere elementen. Dus behoort het tot een groep metaalarme clusters: een lage metalliciteit. Voor astronomen zijn metalen allemaal elementen die zwaarder zijn dan waterstof en helium.
Specifiek, ten opzichte van de zon, is de hoeveelheid ijzer [Fe/H] = -2,32 dex, wat 0,5% van 1 is (de verhouding [Fe/H] is dus 1 voor de zon, in een logaritmische schaal). Dit brengt het geschatte leeftijdsbereik voor de cluster op 11 ± 1,5 miljard jaar.

De Catalogus van variabele sterren in bolvormige clusters uit 1997 vermeldde 28 kandidaat-variabele sterren in deze cluster, hoewel er slechts 20 zijn bevestigd. Vanaf 2001 zijn er 17 bekende RR Lyrae-variabelen in Messier 92. Er zijn 10 röntgenbronnen gedetecteerd binnen de straal van 1,02 boogminuten van de halve massa van de cluster, waarvan de helft kandidaat-catastrofale veranderlijke sterren zijn.

Hoe waar te nemen:
De locatie van M92 in het noordelijke deel van het sterrenbeeld Hercules vind je in de mapjes onderaan. 
M92 bevindt zich in een sterarm gebied wat niet zo gunstig is voor amateur-astronomen. Gelukkig is M92 één van de helderste bolvormige sterrenhopen in de Melkweg en onder goede observatieomstandigheden zelfs met het blote oog zichtbaar. 
Met een kleine telescoop, tot 10 cm, ziet men een wollig vlekje met een verheldering naar de kern. In middelgrote telescopen kan men reeds de eerste randsterren ontwarren en met kijkers vanaf 20 cm is het mogelijk om de volledige cluster op te lossen. Het is het gemakkelijkst te zien tijdens de maand juli (zomermaanden). 

Foto-opnames:
Opname bovenaan (en eerste hieronder) werd met de Officina Stellare RC700 telescoop en FLI PL16803 camera van Telescope Live vanuit IC Astronomy Observatory in Oria, Spanje gemaakt.
Totale belichtingstijd 160 minuten.
LRGB 8 subs van 300s met elke filter.

Processing met Astro Pixel Processor, Photoshop CC met AstroPanel V4.2, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI en Denoise Projects 3 plug-ins.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Built with ‌

HTML Website Generator