M64

Black Eye Galaxy

Mobirise

M64 - Black Eye Galaxy

M64, ook wel bekend als Black Eye Galaxy (of het 'Zwarte Oogstelsel'), is een spiraalvormig sterrenstelsel in het sterrenbeeld Coma Berenices (Hoofdhaar). De diameter van Messier 64 bedraagt ongeveer 54000 lichtjaar en het is een stelsel waarin nog steeds stervorming plaatsvindt.

Algemeen:
Object: M64 (NGC 4826)
Naam: Black Eye Galaxy (
Zwarte Oogstelsel)
Sterrenbeeld: Coma Berenices (Hoofdhaar)
Magnitude: 8,52
Schijnbare afmeting: 10,7’ x 5,1’ (boogminuten)
Afstand: 17,3 miljoen lichtjaar
Coördinaten:
• RA: 12h 56m 44s
• DEC: +21° 40' 57"


M64 is een relatief geïsoleerd spiraalstelsel op een afstand van 17 miljoen lichtjaar in het noordelijke sterrenbeeld Coma Berenices. Een donkere band van absorberend stof, gedeeltelijk voor zijn heldere kern, gaf aanleiding tot zijn bijnamen van de "Black Eye", "Evil Eye" of "Sleeping Beauty" stelsel. Dit gebied verduistert de achterliggende sterren en is zelf een actief stervormingsgebied. 

Het interstellaire medium van Messier 64 bestaat uit twee tegengesteld draaiende schijven die ongeveer even zwaar zijn. De binnenste schijf bevat de prominente stofbanen van het stelsel. Mogelijke vormingsscenario's omvatten een fusie met een gasrijk satellietstelsel in een retrograde baan, of de voortdurende aanwas van gaswolken uit het intergalactische medium. Het heeft een diameter van 54000 lichtjaar.

Hoe waar te nemen:
Mapje onderaan toont waar je M64 kan terugvinden in het sterrenbeeld Hoofdhaar (Coma Berenices).
M64 is goed bekend bij amateurastronomen vanwege zijn speciale vorm doorheen kleine telescopen en zichtbaarheid over de bewoonde breedtegraden.

Foto-opnames:
LRGB-opname M64 met de Officina Stellare ProRC 700 telescoop van Telescope Live in Spanje
Totale belichtingstijd van 145 minuten.
LRGB 4:9:8:8 subs van 300s met elke filter.

De tweede foto toont een opname met de 20" telescoop van Slooh op Mt Teide, Tenerife. 

Processing met AstroPixelProcessor, PhotoShop CC met AstroPanel 4.2, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI en Denoise Projects 3 plugins.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Designed with ‌

HTML Creator