M63

Sunflower Galaxy - Zonnebloemstelsel

Mobirise

M63 - Sunflower Galaxy

Het Zonnebloemstelsel (Sunflower Galaxy - Messier 63 of NGC 5055) is een spiraalvormig sterrenstelsel (type Sb) in het sterrenbeeld Jachthonden (Canes Venatici). Het sterrenstelsel werd in 1779 door de Fransman Pierre Méchain ontdekt en vervolgens door zijn landgenoot en kometenjager Charles Messier in diens catalogus van nevelachtige objecten opgenomen als nummer 63.

Het Zonnebloemstelsel vormt samen met de Draaikolknevel (M51) en diverse andere sterrenstelsel de "M51 Groep" die op ongeveer 29,3 miljoen lichtjaar van de Aarde af ligt. 

Algemeen:
Object: M63 (NGC 5055)
Naam: Sunflower Galaxy (
Zonnebloemstelsel)
Sterrenbeeld: Canes Venatici (Jachthonden)
Magnitude: 9,3
Schijnbare afmeting: 12,6’ x 7,2’ (boogminuten)
Afstand: 29,3 miljoen lichtjaar
Coördinaten:
• RA: 13h 15m 49s
• DEC: +42° 01' 46"


Messier 63, of het Zonnebloemstelsel, is één van de helderste spiraalstelsels aan de noordelijke hemel.
Het is reeds met behulp van een kleine telescoop te vinden in de richting van het sterrenbeeld Jachthonden (Canes Venatici).
De foto-opname toont M63 met de heldere geelachtige kern en de lange rondwindende spiraalarmen, die blauw gloeien vanwege de daarin gesprenkelde jonge heldere sterren, emissienevels, die rood gloeien vanwege het hete geïoniseerde waterstofgas, en donker stof in talloze filamenten.
M63 verkeert in gravitationele wisselwerking met M51 (het Draaikolkstelsel) en meerdere kleinere melkwegstelsels.
Licht van M63 doet er ongeveer 30 miljoen jaar over om ons te bereiken, en ongeveer 60000 jaar om van de ene naar de andere kant van het spiraalstelsel te "reizen". Sterren in de buitendelen van het Zonnebloemstelsel draaien met een dermate hoge snelheid rond het centrum dat ze — uitgaande van alleen de zichtbare materie en onder aanname van normale zwaartekrachtswetten — de intergalactische ruimte in zouden moeten vliegen. Het feit dat de sterren in het stelsel gebonden blijven duidt op de aanwezigheid van een vorm van onzichtbare, maar wel zwaartekracht uitoefenende donkere materie. 

Hoe waar te nemen:
Mapje onderaan toont waar je M63 kan terugvinden in het sterrenbeeld Jachthonden (Canes Venatici).
M63 is eenvoudig terug te vinden 6° ten zuiden van het bekende deep-sky object M51 (Draaikolknevel of Whirlpool Galaxy).
M63 is reeds zichtbaar met een (grote) verrekijker, niet zo ver van M94. Een telescoop toont een heldere sterachtige kern, omgeven door een zwakkere halo. In grotere telescopen kunnen onder een goede donkere hemel de spiraalarmen opgemerkt worden.

Foto-opnames:
LRGB-opname M64 met de Officina Stellare ProRC 700 telescoop van Telescope Live in Spanje
Totale belichtingstijd van 245 minuten.
LRGB 12:14:12:13 subs van 300s met elke filter.

De tweede foto toont een opname met de 20" telescoop van Slooh op Mt Teide, Tenerife. 
Totale belichtingstijd 78 minuten
(L 2630s, R 720s, G 720s en B 600s; subs van 60s)

Processing met AstroPixelProcessor, PhotoShop CC met AstroPanel 4.2, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI en Denoise Projects 3 plugins.

© Copyright 2021 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Page was designed with Mobirise web template