M6

Butterfly Cluster - Vlindercluster

Mobirise

M6 - Butterfly Cluster

De Vlindercluster M6 (Messier 6) is een heldere open sterrenhoop in het sterrenbeeld Schorpioen (Scorpius). De afstand tot de Vlindercluster bedraagt ongeveer 1590 lichtjaar. De schijnbare diameter van 25' komt overeen met twaalf lichtjaar in werkelijkheid. De meeste heldere leden van de sterrenhoop zijn hete blauwe sterren van type B maar de helderste, BM Scorpii (of HD 160371) is een oranje reuzenster van type K. Op kleurenfoto's van de cluster vormt deze oranje ster een mooi contrast met de andere, blauwe sterren van de sterrenhoop (zie foto bovenaan). 

M6 ligt nabij bij de grens met het sterrenbeeld Sagittarius en is het Messierobject dat (schijnbaar) het dichtste bij de kern van de Melkweg staat.

Algemeen:
Object: Messier 6 (M6, NGC 6405)
Naam: Butterfly Cluster, Vlindercluster
Sterrenbeeld: Schorpioen (Scorpius)
Magnitude: 4,2
Schijnbare afmeting: 25' (boogminuten)
Afstand: 1590 lichtjaar

Coördinaten:
• RA: 17h 40,1m
• DEC: -32° 13'


De Vlindercluster M6 (Messier 6, NGC 6405) is een open sterrenhoop in het zuidelijke sterrenbeeld Schorpioen. De naam is afgeleid van de vage gelijkenis van zijn vorm met een vlinder. 

De cluster is naar schatting 94,2 miljoen jaar oud. De sterren van deze cluster vertonen een iets grotere hoeveelheid elementen die zwaarder zijn dan helium in vergelijking met de zon, wat astronomen de "metalliciteit" noemen.

120 sterren, variërend tot een visuele magnitude van 15,1 zijn geïdentificeerd als de meest waarschijnlijke clusterleden. De meeste heldere sterren in deze cluster zijn hete, blauwe sterren van het B-type, maar het helderste lid is een oranje reuzenster van het K-type, BM Scorpii, die op foto's scherp contrasteert met zijn blauwe naburige sterren. BM Scorpii, wordt geclassificeerd als een semi-regelmatige variabele ster, waarvan de helderheid varieert van magnitude +5,5 tot magnitude +7,0. Er zijn ook acht kandidaat-chemisch eigenaardige sterren.

De cluster bevindt zich op 24,59 ± 0,13 kly van het Galactische Centrum en volgt een baan door de Melkweg met een lage excentriciteit van 0,03 en een omlooptijd van 204,2 Myr. Op dit moment is het 23 ly (7 pct) onder het galactische vlak, en het zal het vlak elke 29,4 Myr passeren.

Hoe waar te nemen:
Met het blote oog is M6 zichtbaar als een nevelachtig vlekje. Men observeert het object best met een verrekijker of door een telescoop bij lage vergroting. Deze open sterrenhoop vormt een mooi paar met de nabije cluster M7.
De helderste sterren van M6 vormen een opvallende en makkelijk herkenbaar figuur, een vlinder met open vleugels. Hieraan dankt het object ook zijn naam de "vlindercluster". Men wacht best een donkere, maanloze nacht af om het object te observeren. Liefst op een plaats met een goed zicht op de zuidelijke horizon. 

M6 ligt 3,5° naar het noordwesten van Messier 7, beide ten noorden van de staart van Scorpius: zie mapjes onderaan voor de juiste locatie.

Foto-opnames:
Opname bovenaan (en eerste hieronder) werd met de Planewave CDK24 telescoop en FLI PL9000 camera van Telescope Live vanuit El Sauce Observatory in Chili gemaakt. 
Totale belichtingstijd 210 minuten. LRGB 4:4:7:6  subs van 600s met elke filter.

De breedbeeld opname in het Hubble kleurenpalet (SHO) werd gerealiseerd met de Takahashi FSQ-106ED refractor van Telescope Live in Heaven's Mirror Observatory, Australië.
Totale belichtingstijd 120 minuten. 4 subs van 600s met elke filter (SHO).

Processing met Astro Pixel Processor, Photoshop CC met AstroPanel V4.2, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI en Denoise Projects 3 plug-ins.


© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Designed with ‌

Offline Website Builder