M44

Praesepe - Beehive Cluster

Mobirise

M44 - Praesepe

Messier 44 (of kortweg M44) is een prachtige open sterrenhoop die we kunnen terugvinden in het sterrenbeeld Kreeft (Cancer). Deze open cluster is ook bekend als de "Bijenkorf-cluster"' of "Praesepe'".  

Algemeen:
Object: Messier 44 (M44, NGC 2632)
Naam: Praesepe (of Bijenkorf-cluster, Beehive Cluster)
Sterrenbeeld: Kreeft
Magnitude: 3,7
Schijnbare afmeting: 95'
Afstand: 610 lichtjaar
Coördinaten:
RA: 08h 40,4m 
• DEC: +19° 59' 


De Bijenkorf-cluster (ook bekend als Praesepe, Latijn voor "kribbe", M44 of NGC 2632 of Cr 189), is een open cluster in het sterrenbeeld Kreeft. Het is één van de dichtstbijzijnde open sterrenhopen bij de Aarde en bevat een grotere populatie aan sterren dan andere nabije heldere open sterrenhopen. Onder donkere omstandigheden ziet de Bijenkorfcluster eruit als een klein vaag object voor het blote oog, en is zo al sinds de oudheid bekend. 

Leeftijd en eigenbeweging vallen samen met die van de Hyaden, wat suggereert dat ze een vergelijkbare oorsprong kunnen hebben. Beide clusters bevatten ook rode reuzen en witte dwergen, die latere stadia van stellaire evolutie vertegenwoordigen, samen met veel hoofdreekssterren.

De Europese satelliet Hipparcos heeft de leeftijd van Messier 44 geschat op ongeveer 600 miljoen jaar. De afstand van deze open sterrenhoop wordt dan weer geschat op 610 lichtjaar waardoor dit één van de meest nabije en grootste open sterrenhopen is. De diameter van de heldere binnenste clusterkern is ongeveer 23 lichtjaar.

In totaal bevat M44 ten minste 1000 door zwaartekracht gebonden sterren, voor een totale massa van ongeveer 500-600 zonnemassa's. 
De cluster bevat de eclipserende dubbelster TX Cancri, de metaalrijke ster Epsilon Cancri en verschillende variabele sterren, veelal van het type Delta Scuti. Daarnaast herbergt deze sterrenhoop ook verschillende rode reuzen en witte dwergen en komen er sterren in voor die lijken op onze ster, de Zon. 
Tot dusver zijn elf witte dwergen geïdentificeerd, die de laatste evolutionaire fase vertegenwoordigen van de zwaarste sterren van de cluster, die oorspronkelijk tot spectraaltype B behoorden. 

De cluster heeft een visuele helderheid van magnitude 3,7. De helderste sterren zijn blauwwit en van magnitude 6 tot 6.5.

In september 2012 werden in M44 twee planeten ontdekt die om afzonderlijke sterren draaien. De bevinding was belangrijk omdat het de eerste planeten waren die in een baan om sterren zoals de zon werden gedetecteerd, die zich in open clusters bevonden. 
Rond meerdere sterren van deze cluster bevinden, zijn nog stofschijven ontdekt waardoor er mogelijks nog steeds planeetvorming plaatsvindt.

Hoe waar te nemen: 
Praesepe of M44 is te vinden in het sterrenbeeld Kreeft (Cancer). Dit sterrenbeeld lijkt op een omgekeerde Y. M44 staat vlak boven het punt waar de twee benen van de Y bij elkaar lijken te komen: zie mapjes onderaan voor de juiste locatie.

M44 is onder donkere omstandigheden al snel zichtbaar met het blote oog. Men bekijkt het object best met een binoculair of met een telescoop bij kleine vergroting. In grotere telescopen (vanaf 8" opening) zijn er een 200 à 300 sterren zichtbaar. M44 bevat veel dubbelsterren die duidelijk zichtbaar zijn.
Doordat M44 zich vlakbij de ecliptica bevindt, schuift de Maan wel eens voor deze open sterrenhoop wat een spectaculair zicht is. 

Opnames:
Opname bovenaan (en eerste onderaan) toont een remote opname van M44 gemaakt met de ASA500N telescoop en FLI PL16803 camera van Telescope Live, El Sauce Observatory, Chili.
Totale belichtingstijd 80 minuten. 2 subs van 600s met elke filter (LRGB)

Opname bovenaan (en eerste onderaan) toont een remote opname van M44 gemaakt met de Takahashi FSQ 106ED refractor en FLI PL16803 camera van Telescope Live in IC Astronomy Observatory, Oria, Spanje.
Totale belichtingstijd 80 minuten. 2 subs van 600s met elke filter (LRGB)

Processing telkens met Astro Pixel Processor, Photoshop CC met AstroPanel V4.2, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI en Denoise Projects 3 plug-ins.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Built with ‌

Offline Website Software