M16

Adelaarsnevel in Serpens
Eagle Nebula in Serpens

M16, Adelaarsnevel

De Adelaarsnevel (M16), met de iconische “Pillars of Creation”, blijft één van de meest spraakmakende hemelobjecten.

Messier 16 is een emissienevel in het sterrenbeeld Slang (Serpens) dat de jonge open sterrenhoop NGC 6611 omgeeft. De hete, jonge sterren van NGC 6611 zijn de bron van het door de nevel geëmitteerde licht. De "vingers" (gekend als de "Pillars of Creation") op de foto bestaan uit waterstofwolken met kosmisch stof en zijn de broedplaats van nieuwe sterren.

Algemeen:

Object: Messier 16 (M16, NGC 6611, IC 4703)
Naam: Adelaarsnevel (Eagle Nebula)
Sterrenbeeld: Serpens (Slang)
Magnitude: 6.0
Schijnbare afmeting: 7' (boogminuten)
Afstand: 7000 à 8000 lichtjaar
Coördinaten:
• RA: 18h 18m 48"
• DEC: -13° 49' 

M16 is een emissienevel op de grens van de sterrenbeelden Scutum, Serpens en Sagittarius. De ganse Adelaarsnevel is in feite een gigantische wolk van stof en gas op 7000 à 8000 lichtjaar afstand.

De jonge, open sterrenhoop in het midden van de nevel (NGC 6611) is ongeveer 5,5 miljoen jaar oud en heeft een afmeting van ca. 15 lichtjaar, terwijl de nevel zich over 70 bij 55 lichtjaar uitstrekt.

Het stof en gas van M16 wordt verhit door de intense straling van die jonge sterren in deze nevel en geërodeerd door zware sterren in de omgeving ervan, waarvan de sterrenwind het gas wegblaast in de vorm van de zuilen ("vingers"). De zuilen bestaan uit waterstofwolken met kosmisch stof en zijn de broedplaats van nieuwe sterren. Die vingers worden ook wel de "Pillars of Creation" ("Zuilen der Schepping") genoemd. De grootste zuil is maar liefst 1000x groter dan de diameter van ons gans zonnestelsel…

Hoe waar te nemen:

M16 ligt in het sterrenbeeld Slang (Serpens), zie mapje onderaan voor juiste locatie. 
Slang (Serpens, Latijn voor 'slang', afkorting Ser) is een sterrenbeeld dat uit twee delen bestaat, Serpens Caput (caput betekent kop of hoofd) en Serpens Cauda (cauda betekent staart). De splitsing in twee sterrenbeelden is uniek voor de moderne sterrenbeelden. Het sterrenbeeld dat beide delen scheidt is de Slangendrager (Ophiuchus).

M16 bevindt zich in één van de mooiste gebieden aan de sterrenhemel met heel wat interessante en mooie deep sky objecten:  M16 kan je zien - bij perfecte condities - als een wazig vlekje in de Melkweg. Met een verrekijker is het nog interessanter om het gebied nauwkeurig te onderzoeken. M16, M17, M18, M24 en met in de nabije omgeving ook nog M8 en M20, allemaal op slechts enkele graden van elkaar. M16 toont zich dan als een open sterrenhoop met een zwakke driehoekige nevel erop geprojecteerd, met op de achtergrond duizenden sterren van de melkweg. Met een telescoop is het zelfs mogelijk om de pillars of creation waar te nemen en de sterren van de (interne) open sterrenhoop op te lossen.

Wacht best op een donkere, maanloze nacht om M16 te observeren, bij voorkeur op een plaats met een goed zicht op de zuidelijke horizon.

Foto-opnames:

Foto bovenaan toont een Hubble palette opname (SHO) van M16 gerealiseerd met de Planewave CDK24 telescoop van Telescope Live in El Sauce Observatory, Chili.

- Totale belichtingstijd 420 minuten.
- SHO: 14 sub-exposures van 600s met de 3 filters (SII, Ha en OIII). 

FOV: 32' x 32' (0,62"/px) - zie opname ook in Astrobin.

Processing telkens met PixInsight, Photoshop CC met AstroPanel Pro, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI en StarXTerminator en NoiseXTerminator plug-ins.

De eerste 2 foto's onderaan tonen deze opname na plate solving in Astrobin.

De volgende Hubble kleurenpalette opname (in SHO) werd met dezelfde telescoop-configuratie gemaakt, enkel wat minder integratietijd.

- Totale belichtingstijd 190 minuten.
- SHO: 8:4:7 in sub-exposures van 600s met de 3 filters (SII, Ha en OIII).

Van deze foto werd ook een extract  genomen waarbij de Pillars of Creation in detail worden getoond.

Daarnaast zie je ook een gewone kleurenopname (LRGB), gemaakt met de Slooh 17” CDK17-telescoop in La Dehesa, Chili.

Totale belichtingstijd 48 minuten. L:R:G:B 26:26:26:26 in subs van 50s (L) en 20s (R,G en B)

De laatste opname was de eerste die werd gerealiseerd in 2020 met de Planewave CDK24 telescoop van Telescope Live in El Sauce Observatory, Chili.

- Totale belichtingstijd 75 minuten.
- Combinatie van 5 x 300s subs met SII, Ha en OIII filters bij binning 2.

Om de kleur van de sterren natuurlijker te maken werden korte RGB-opnames gemaakt (4 x 120s subs met elke R, G en B-filter, eveneens bij binning 2) en gecombineerd met de SHO “valse kleuren” opname.

Deze opname werd voor de werkgroep astrofotografie van de volkssterrenwacht A Pien gemaakt & werd door Telescope Live in juli 2020 als "image of the week" verkozen.

Processing telkens met Astro Pixel Processor, Photoshop CC met AstroPanel V4.2, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI en Denoise Projects 3 plug-ins.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Created with ‌

HTML Website Builder