IC 4592

Blue Horsehead Nebula

Mobirise

Blue Horsehead Nebula - IC 4592

IC 4592, ook bekend als de "Blauwe Paardekopnevel", is een reflectienevel in het sterrenbeeld Schorpioen die wordt verlicht door de heldere ster Nu Scorpii.

Algemeen:
Object: IC 4592
Naam: 
Blauwe Paardekopnevel (Blue Horsehead Nebula)
Sterrenbeeld: Schorpioen
Magnitude: 7,2 
Afstand: 400 lichtjaar

Schijnbare afmeting: 60’ x 40’ (boogminuten)
Coördinaten:
• RA: 16h 11m 59s
• DEC: -19° 27' 17"


Herken je de kop van een paard? Je ziet hier niet de beroemde Paardekopnevel in Orion, maar een zwakkere nevel die alleen deze bekende vorm kan aannemen na lang belichten.
Het grootste deel van dit moleculaire wolken complex is een reflectienevel gecatalogiseerd als IC 4592.
Reflectienevels bestaan ​​eigenlijk uit zeer fijn stof dat normaal gezien er donker uit ziet, maar behoorlijk blauw schijnt wanneer het zichtbare licht van energetische nabije sterren weerkaatst op de stofdeeltjes.
In dit geval is de bron van veel van het gereflecteerde licht een ster in het "oog" van het paard. Die ster maakt deel uit van Nu Scorpii, één van de helderdere sterrensystemen (meervoudige sterren) in de richting van het sterrenbeeld Schorpioen (Scorpius).
Een tweede reflectienevel genaamd IC 4601 is zichtbaar rondom twee sterren links in de "nek' van het denkbeeldige paard.

Hoe waar te nemen:
IC 4592 is slechts laag boven de horizon zichtbaar vanuit België (beste periode mei - juli). Je kan je best orienteren via Antares en/of het prachtige Rho Ophiuchi complex  : IC 4592 ligt wat meer naar het westen en wat hoger boven de horizon (zie mapje voor juiste ligging onderaan).
IC 4592 is nauwelijks zichtbaar met het blote oog, maar wel al goed zichtbaar met behulp van een kleine verrekijker op een donkere locatie.

Foto-opnames:
De eerste opname hieronder is een LRGB-opname, gerealiseerd met de Takahashi FSQ-10ED refractor van Telescope Live in Heaven's Mirror Observatory, Australië.
Totale belichtingstijd 150 minuten.
LRGB 4:4:3:4 subs van 600s.

De RGB-opname  (bovenaan en tweede hieronder) werd gerealiseerd met de Nikon 200 F/2 en FLI ML16200 camera van Telescope Live in El Sauce Observatory, Chili.
Totale belichtingstijd 100 minuten. RGB 3:3:4 in subs van 600s met elke filter (rood, groen en blauw).

De onderste opname is een mosaic van IC 4592 en Rho Ophiuchi complex gerealiseerd met de Nikon 200 F/2 en FLI ML16200 camera van Telescope Live in El Sauce Observatory, Chili. Hiervoor werd dezelfde data gebruikt als in de opname bovenaan (of 2de hieronder).

Processing met Astro Pixel Processor, Photoshop CC met AstroPanel V4.2, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI en Denoise Projects 3 plug-ins.

Mobirise

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Designed with ‌

Offline Website Maker