IC 2944

Running Chicken Nebula

IC 2944 - Running Chicken Nebula

Voor sommigen lijkt dit deepsky object op een gigantische kip die door de lucht rent. Voor ons lijkt het op een gasvormige nevel waar stervorming plaatsvindt. De Running Chicken Nebula, gecatalogiseerd als IC 2944, meet ongeveer 100 lichtjaar in doorsnede en bevindt zich op een afstand van ongeveer 6500 lichtjaar in de richting van het sterrenbeeld Centaur (Centaurus).  

Algemeen:

Object: IC 2944 (bevat tevens RCW 62 en G42)
Naam: Running Chicken Nebula
Sterrenbeeld: Centaurus (Centaur)
Magnitude: 4,5
Schijnbare afmeting: 75’ (boogminuten) 
Afstand: 6500 lichtjaar
Coördinaten: 
• RA: 11h 36m 36 
• DEC: -63° 02' 00"

IC 2944, ook wel bekend als de Running Chicken Nebula of de λ Centauri Nebula, is een open cluster met een bijbehorende emissienevel in het sterrenbeeld Centaurus, nabij de ster λ Centauri. Het bevat Bok-bolletjes (die donkere "klonters" in de foto), die vaak een plaats zijn van actieve stervorming. 

Deze Bok-bolletjes in IC 2944 werden pas in 1950 door astronoom A. David Thackeray ontdekt. De bolletjes staan ​​nu bekend als Thackeray's Globules (zie ook foto's onderaan).

De sterrenhoop Collinder 249 is zichtbaar ingebed in het gloeiende gas van de nevel. In de nevel zijn er ook verschillende donkere moleculaire wolken met verschillende vormen te vinden.

Hoe waar te nemen: 

IC 2944 kan je vinden in de buurt van de ster lambda Centaurus, in het sterrenbeeld Centaurus: zie mapjes hieronder.

Het object is enkel in het zuidelijk halfrond zichtbaar en zelfs makkelijk met het blote oog te herkennen in de Melkweg, tussen de Carinanevel en het bekende Zuiderkruis. De foto onderaan werd vanuit Twizel in Nieuw-Zeeland getrokken, op 18 december 2019, met een Canon 700D en Samyang 16mm/F2 lens.

Daarnaast zie je ook een 2-panel mosaic, plate solved in Astrobin. 
Deze opnames werden gemaakt met de Takahashi FSQ-106ED refractor van Telescope Live vanuit Heaven's Mirror Observatory in Australië. Hier zie je links IC 2944 (Chicken Run Nebula) en rechts het nevel-complex van de Vrijheidsbeeldnevel NGC 3576 in het sterrenbeeld Carina.

Foto-opnames:

Alle foto's hieronder worden in het “Hubble kleurenpalette” getoond. Hierbij worden opnames gemaakt met een monochrome camera doorheen smalband-filters (“narrow band”) die slechts bepaalde golflengtes van het licht doorlaten. De meest gebruikte smalband-filters voor astrofotografie zijn H-alpha, OIII en SII die enkel een nauwe band van golflengtes van het zichtbare spectrum doorlaten die worden uitgezonden door respectievelijk geïoniseerd waterstof (H-alpha), dubbel geïoniseerd zuurstof (OIII) en geïoniseerd zwavel (SII). 

In het Hubble kleurenpalette worden de kleuren als dusdanig toegewezen: SII als Rood, H als Groen, OIII als Blauw. RGB wordt dus als het ware “SHO”. Deze combinatie geeft dan een zogenaamd “valse kleuren” beeld. De SHO-opname vertoont veel meer detail in de nevel-structuren dan de klassieke (L)RGB-opname. In de SHO-opname geeft H-alpha vooral aanleiding tot de goud-koperachtige tinten. De blauwe tinten in de nevel stemmen overeen met geïoniseerd zuurstof, de rood-bruine met geïoniseerd zwavel. 

Foto boven en eerste hieronder werd met de Officina Stellare RH200 en FLI ML16200 camera van Telescope Live vanuit El Sauce Observatory in Chili gemaakt.
Totale belichtingstijd 150 minuten. 6 sub-frames van 600s met elke smalband-filter (SHO). Dataset Nik Szymanek via Telescope Live.

De tweede foto, breedbeeldopname, werd gemaakt met een Takahashi FSQ-106ED refractor van Telescope Live in Heaven's Mirror Observatory, Australië.
Totale belichtingstijd was 135 minuten: er werden voor deze opname 6 sub-frames van 450s met de 3 smalband-filters (SHO) gebruikt.

De 3de opname werd gemaakt met de ASA500N telescoop (met 50cm opening) en FLI PL16803 camera van Telescope Live vanuit El Sauce Observatory in Chili.
Totale belichtingstijd was 60 minuten: er werden 4 sub-frames van 300s met de 3 smalband-filters gebruikt.

De vierde en laatste opname zij het meest ingezoomd en werden gemaakt met de Planewave CDK24 telescoop (met 60cm opening) en FLI PL9000 camera van Telescope Live vanuit El Sauce Observatory in Chili.

Foto 4: totale belichtingstijd was 180 minuten: er werden 12 sub-frames van 300s met de 3 smalband-filters (SII, H-alpha en OIII) gebruikt.

Foto 5: totale belichtingstijd 300 minuten, 10 subs van 600s met de 3 smalband-filters

In deze laatste opnames komen de Bok-globules - die donkere "klonters" waarin sterren worden gevormd - het beste tot uiting. Hier zie je ook vooral IC 2948, de helderste emissie- en reflectienevel in het zuidoosten van de Running Chicken Nebula (terwijl IC 2944 eigenlijk de sterrenhoop is en de omringende neveligheid die zich uitstrekt richting λ Centauri).

Alle processing met Astro Pixel Processor, Photoshop CC met AstroPanel V4.2 of Pro, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI en Denoise Projects 3 plug-ins.

© Copyright 2021 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Page was created with Mobirise